Požar u najvećem poljskom rudniku mrkog uglja

Državna kompanija PGE, koja upravlja rudnikom i termoelektranom, navela je da je požar ugašen, ali da je poremetio isporuke lignita do jedne od 11 jedinica elektrane, koja će privremeno biti zatvorena

8217 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Požar je danas zahvatio transportnu traku u najvećem poljskom rudniku mrkog uglja, a jedna od jedinica sa njim povezane termoelektrane biće zatvorena jer je vatra poremetila isporuku uglja.

Nije bilo izvještaja o žrtvama u rudniku Belčatov, u centralnom dijelu Poljske, a vatra je ugašena.

Gašenje vatre nije bilo lako jer je transportna traka visoka 30 metara.

Požar je drugi ovonedjeljni incident povezan sa najvećom poljskom elektranom na lignit, zbog kojeg će rad nekih njenih generatora biti obustavljen.

Državna kompanija PGE, koja upravlja rudnikom i termoelektranom, navela je da je požar ugašen, ali da je poremetio isporuke lignita do jedne od 11 jedinica elektrane, koja će privremeno biti zatvorena.

PGE navodi da zatvaranje te jedinice neće dovesti do problema u isporuci struje.

Kompanija je navela da je požar izazvan paljenjem mrkog uglja dok je prenošen u reaktor 14. jedinice termoelektrane, ali nije stigao do njega.

Jedinica 14 je jedina ostala aktivna u elektrani nakon što je deset drugih jedinica u ponedjeljak ostalo bez struje usled kvara na prekidaču.

Sud Evropske unije u petak je naložio Poljskoj da odmah obustavi rad u rudniku u Turovu, na češko-nemačkoj granici, kojim takođe upravlja PGE.

Češki zvaničnici su se žalili da je rudnik koristio podzemnu vodu te zemlje i da je imao negativne efekte po lokalno stanovništvo.

Poljski ministar za državnu imovinu Jacek Sasin rekao je da Poljska nije prihvatila presudu suda i da neće preduzimati korake koji bi mogli da ugroze njenu energetsku bezbjednost, u vrijeme kada postepeno prestaje sa upotrebom uglja.

PGE navodi da se EU ne odnosi fer prema Poljskoj jer nije naredila Njemačkoj ili Češkoj da zatvore 14 rudnika lignita u blizini poljske granice.

Ugalj čini 65 odsto poljskih izvora energije, od čega na lignit ide 17 odsto. Oko 25 odsto energije Poljska dobija od obnovljivih izvora. Veliko oslanjanje Poljske na ugalj izvor je tenzija u EU koja je postavila ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Bonus video: