Presretanje putničkog aviona: EU zove ambasadora i osuđuje, za Lavrova je pristup Bjelorusije "razuman"

Na samitu evropske dvadesetsedmorice treba da se razgovara o novim sankcijama protiv vlasti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka poslije incidenta

7316 pregleda 8 komentar(a)
Protasevič pred sudom 2017. godine, Foto: Reuters
Protasevič pred sudom 2017. godine, Foto: Reuters

Evropska diplomatska služba pozvala je danas bjeloruskog ambasadora pri Evropskoj uniji (EU) da mu prenese osudu evropskih institucija i zemalja članica EU poslije "nedopustivog" preusmjeravanja putničkog aviona u Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara koji je bio na tom letu, navodi se u saopštenju EU objavljenom danas.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas "razumnim" pristup Bjelorusije kritikama upućenim poslije presretanja komercijalnog leta kompanije Rajaner koji je doveo do hapšenja opozicionara, putnika na tom letu.

Na samitu evropske dvadesetsedmorice večeras treba da se razgovara o novim sankcijama protiv vlasti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka poslije tog incidenta.

Bjeloruske vlasti su juče uhapsile opozicionog aktivistu Romana Protaseviča, nakon što je avion u kojem je bio preusmjeren na Minsk, navodno zbog prijetnje bombom.

Lukašenko je objavio da je lično naredio da lovac MiG-29 otprati do aerodroma u Minsku taj avion kompanije Rajaner, koji je letio od grčke Atine do litvanskog Viljnusa. Incident su osudili i Sjedinjene Američke Države (SAD) i EU.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Sočiju, u Rusiji rekao da je bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo danas da je "spremno da slijedi sve međunarodne propise, garantuje totalnu transparentnost, uključujući da prihvati, ako je potrebno, međunarodne stručnjake.

Lavrov
Lavrovfoto: Reuters

"To je jedan potpuno razuman pristup", rekao je Lavrov u zajedničkom obraćanju medijima sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Lavrov je rekao da Rusija podržava da ne budu užurbane procjene te situacije već da se zasnivaju na svim raspoloživim informacijama i ocijenio da je "važno" djelovati uz očuvanje "hladnokrvnosti".

Bonus video: