Bjelorusija protjerala ambasadora Letonije, uzvraćeno istom mjerom: Državna zastava zamijenjena opozicionom

Na mjestu gdje su podignute zastave zemalja koje učestvuju na svjetskom prvenstvu u hokeju koje je u toku, zamijenjena je bjeloruska nacionalna zastava crveno bijelom zastavom bjeloruske opozicije

5839 pregleda 5 komentar(a)
Podizanje crveno bijele zastave bjeloruske opozicije, Foto: Screenshot/Youtube
Podizanje crveno bijele zastave bjeloruske opozicije, Foto: Screenshot/Youtube

Bjelorusija je naredila danas protjerivanje ambasadora i cjelokupnog osoblja Ambasade Letonije u Minsku, optuživši letonske vlasti da su tokom svjetskog takmičenja u hokeju državnu bjelorusku zastavu zamijenile zastavom opozicije.

"Letonski ambasador zamoljen je da napusti zemlju za 24 časa. Ukupno diplomatsko, administrativno i tehničko osoblje ambasade takođe je pozvano da napusti Bjelorusiju u roku od 48 sati", rekao je ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, prenijela je zvanična novinska agencija Belta.

Ubrzo poslije ove objave, stigla je objava Letonije da ona protjeruje bjeloruskog ambasadora i bjeloruske diplomate.

Bjelorusija je na meti međunarodne kritike zbog jučerašnjeg prinudnog spuštanja u Minsk aviona irskog Rajanera i hapšenja bjeloruskog opozicionog novinara koji je bio među putnicima.

Avion koji je letio iz Atine za Viljnus, u Litvaniji, drugoj baltičkoj republici, bio je spušten zbog navodne prijetnje bombom.

Letonski ambasador Ejnars Emanis, pozvan je na razgovor u bjelorusko ministarstvo spoljnih poslova poslije "uvreda nacionalne zastave republike Bjelorusije".

Danas je na mjestu gdje su podignute zastave zemalja koje učestvuju na svjetskom prvenstvu u hokeju koje je u toku, zamijenjena bjeloruska nacionalna zastava crveno bijelom zastavom bjeloruske opozicije.

Bjeloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej rekao je da takve provokativne radnje ne mogu ostati bez odgovora.

Gradonačelnik Rige Martins Stakis i letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs učestvovali su u zamjeni zastave.

"Među zastavama Svjetskog prvenstva u hokeju podižemo zastavu slobodne Bjelorusije. Tu zastavu su nam dale političke izbjeglice Bjelorusije. Zastavi koja simbolizuje režim angažovan u državnom terorizmu nema mjesta u Rigi", napisao je na Tviteru gradonačelnik Rige Martins Stakis.

Bonus video: