Malta: Ostvarili smo imunitet krda

Ovo malo mediteransko ostrvo je imalo u prosjeku tri nova slučaja obolijevanja dnevno protekle nedjelje, a stopa pozitivnih testova je na niskih 0,2 odsto. Dva nova slučaja obolijevanja prijavljena su juče

5226 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Malta je vakcinisala 70 odsto odrasle populacije makar jednom vakcinom protiv kovida-19 i postala prva zemlja Evropske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, kazao je juče malteški ministar zdravlja Kris Firn.

Ovo malo mediteransko ostrvo je imalo u prosjeku tri nova slučaja obolijevanja dnevno protekle nedjelje, a stopa pozitivnih testova je na niskih 0,2 odsto. Dva nova slučaja obolijevanja prijavljena su juče, prenio je Rojters.

„Svakih pet sekundi neko primi vakcinu“, kazao je ministar zdravlja na konferenciji za novinare. „Četrdesetdva procenta odrasle populacije je primilo dvije doze“, kazao je Firn.

Vakcine su trenutno dostupne svim stanovnicima Malte starijim od 16 godina, a Firn je kazao da i djeca od 12 godina mogu biti imunizovana kada evropske medicinske vlasti za to daju zeleno svjetlo.

Vlada Malte, koja ima oko pola miliona stanovnika, najavila je da će od 1. jula biti ukinuta odluka o obaveznom nošenju maski na otvorenom za vakcinisane osobe ukoliko stopa zaraze ostane niska.

Zdravstvene vlasti su ranije saopštile da od 1. juna nošenje maski neće biti obavezno na plažama.

Juče su ukinuta ograničenja koja su važila za teretane i bazene, dok je rad restorana produžen do ponoći. Restorani su do juče mogli da red do pet sati popodne, podsjeća britanska agencija.

Vlada Malte je prošle nedjelje saopštila da će potrošiti ukupno 50 miliona eura kako bi izdala vaučere u vrijednosti od 100 eura svakom stanovniku starijem od 16 godina u naporu da pokrene potrošnju nakon pandemije.

Po uzoru na sličan program od prošlog ljeta, ministar ekonomije Silvio Šembri je kazao da će vaučeri od 60 eura biti namijenjeni za trošenje u restoranima i turističkim objektima, a vaučeri od 40 eura za prodavnice. „Ovo je mjera koja će uticati na svakoga, preduzeća, porodice i radnike“, kazao je premijer Robert Abela. N. B.

Bonus video: