Bjeloruska opozicionarka poziva Vašington i G7 da preduzmu mjere protiv režima

EU je takođe najavila zatvaranje vazdušnog prostora EU u Bjelorusiji. London i Kijev su već stavili na crnu listu vazdušni prostor te bivše sovjetske republike, a nekoliko aviokompanija je saopštilo da izbjegava prelete uključujući Lufthanzu, SAS i ErBaltik

1633 pregleda 2 komentar(a)
Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube
Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube

Liderka bjeloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je danas SAD i G7 da preduzmu mjere protiv režima Aleksandra Lukašenka, optuženog za otmicu aviona zbog jednog disidenta.

Posle razgovora sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom (Jake Sullivan), Tihanovska je preko Tvitera pozvala "SAD da izoluju režim i da izvrše pritisak sankcijama", a potom i na Telegramu je pozvala da "bjeloruske demokratske snage učestvuju na G7" čiji je sastanak zakazan za jun u Velikoj Britaniji.

Tihanovska, koja je bila predsjednički kandidat na prošlogodišnjim izborima, pozvala je i da se ovog ljeta organizuje "međunarodna konferencija na visokom nivou za rješavanje krize u Bjelorusiji".

Lideri EU preporučili su sinoć evropskim kompanijama da zaobiđu bjeloruski vazdušni prostor nakon uvođenja novih sankcija režimu Aleksandra Lukašenka, optuženog da je evropsku avionsku liniju preusmjerio ka Minsku kako bi uhapsio disidenta čije momentalno oslobađanje traži Brisel.

EU je takođe najavila zatvaranje vazdušnog prostora EU u Bjelorusiji. London i Kijev su već stavili na crnu listu vazdušni prostor te bivše sovjetske republike, a nekoliko aviokompanija je saopštilo da izbjegava prelete uključujući Lufthanzu, SAS i ErBaltik.

Bjeloruske vlasti su u nedjelju preusmjerile ka Minsku putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog prijetnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča.

EU je hapšenje ocijenila kao "otmicu" i zatražila momentano puštanje Protaševiča i njegove djevojke Sofije na slobodu.

Prije usvajanja novog paketa sankcija, EU je već stavila na crnu listu 88 pripadnika bjeloruskog režima, uključujući i predsjednika Lukašenka.

Bonus video: