Boris Džonson traži oslobađanje Protaševiča

Bjeloruska televizija je sinoć emitovala video snimak mladića, snimljen u zatvoru u Minsku, na kojem on priznaje da je organizovao "nemire" u zemlji

4754 pregleda 14 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson zatražio je hitno oslobađanje bjeloruskog opozicionara Romana Protaševiča, uhapšenog po nalogu Minska, ocjenjujući da je snimak koji su bjeloruske vlasti objavile "veoma bolan za gledanje".

"Snimak Romana Protaševiča veoma je bolno gledati. Kao novinar i strastveni pristalica slobode govora, tražim njegovo hitno oslobađanje", napisao je na Tviteru Džonson i upozorio bjeloruske vlasti na posljedice zbog hapšenja Protaševiča.

Bjeloruske vlasti su u nedjelju preusmjerile ka Minsku putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog prijetnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča. Njegova djevojka, koja ima rusko državljanstvo, takođe je uhapšena.

Bjeloruska televizija je sinoć emitovala video snimak mladića, snimljen u zatvoru u Minsku, na kojem on priznaje da je organizovao "nemire" u zemlji.

EU je usvojila novi paket sankcija protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bonus video: