Papa se sastao sa Lidijom Maksimovič, koja je preživjela eksperimente Jozefa Mengelea

Nakon oslobađanja logora 1945, ruski vojnici su mislili da njena majka Ana - kojoj je tetoviran broj 70071 - nije preživjela. Usvojila ju je i podigla jedna katolička poljska porodica

10153 pregleda 9 komentar(a)
Papa I Maksimovič, Foto: REUTERS
Papa I Maksimovič, Foto: REUTERS

Papa Franjo poljubio je broj tetoviran na ruci žene koja je preživjela medicinske eksperimente u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic.

Papa je pažljivo slušao poljskog sveštenika koji mu je pričao o Lidiji Maksimovič (80), sa kojom su ga danas upoznali u Vatikanu.

Ona je potom zavrnula rukav da mu pokaže broj - 70072. Poljubio ga je, a ona je zagrila papu, prenio je Rojters.

Lidija Maksimovič i njena porodica su odvedeni iz svog doma u Bjelorusiji u nacistički logor smrti u okupiranoj Poljskoj u decembru 1943, prije njenog trećeg rođendana.

Smještena je u dječju baraku, gdje je sa ostalima bila podvrgnuta medicinskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea, prema dokumentarnom filmu o njenom životu.

Nakon oslobađanja logora 1945, ruski vojnici su mislili da njena majka Ana - kojoj je tetoviran broj 70071 - nije preživjela. Usvojila ju je i podigla jedna katolička poljska porodica.

Njih dvije su se nakratko srele neposredno prije majčine smrti početkom 1960-ih.

O Lidiji, koja živi u Krakovu u Poljskoj, snimljen je film: "70072: Djevojčica koja nije mogla da mrzi. Istinita priča o Lidiji Maksimovič".

Rojters piše da se ona često sastaje sa mladim ljudima u školama i govori o opasnostima ekstremizma i populizma.

Nacisti i njihovi saveznici ubili su oko šest miliona Jevreja i drugih naroda u Evropi pod njemačkom okupacijom. U Aušvicu je ubijeno više od milion ljudi, pretežno Jevreja.

Papa Franjo je 2016. godine posjetio taj logor.

Bonus video: