odluka evropske agencije za ljekove

EMA odobrila upotrebu Fajzerove vakcine za djecu od 12 do 15 godina

Prije nešto više od dvije sedmice upotrebu Fajzerove vakcine za isti uzrast djece odobrila je i Američka agencija za hranu i ljekove

2319 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je upotrebu vakcine Fajzer/Biontek protiv Kovida-19 za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Odluka je donijeta danas, a očekuje se da će je danas popodne odobriti i Evropska komisija, prenosi Indeks.

Evropska komisija potpisala je tri ugovora s Fajzerom, pri čemu je po posljednjem dogovorila isporuku 1.8 milijardi doza vakcine u 2023. godini.

Prije nešto više od dvije sedmice upotrebu Fajzerove vakcine za isti uzrast djece odobrila je i Američka agencija za hranu i ljekove (FDA).

Što se tiče Modernine vakcine koja, baš kao i Fajzerova, koristi naprednu mRNA tehnologiju, prema istraživanjima te kompanije ona je sigurna i učinkovita. Moderna će odobrenje za vakcinaciju djece zatražiti u junu.

"Naučna, a ne politička odluka"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je ranije ove nedjelja da je vakcinacija djece "naučna, a ne politička odluka".

"Trebaju nam naučne informacije o tome koga i kako vakcinisati, i kojim redoslijedom. To nije politička odluka, nego naučna odluka utemeljena na dokazima", rekla je Fon der Lajen.

Očekuje se da će vakcinacija djece pomoći postizanju kolektivnog imuniteta.

Preporučujemo za Vas