Lukašenko pred Putinom: Zapad hoće da destabilizuje Bjelorusiju

Ruski predsjednik pohvalio je "konkretne rezultate" približavanja sa Bjelorusijom kada je primio Lukašenka

5346 pregleda 6 komentar(a)
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, danas je pred razgovore sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju optužio Zapad da hoće da "destabilizuje" Bjelorusiju kojoj je Evropska unija (EU) uvela sankcije poslije preusmjeravanja aviona i hapšenja bjeloruskog opozicionara na tom letu.

"U toku je pokušaj destabilizacije situacije da bude kao što je bila u avgustu 2020", rekao je Lukašenko na početku sastanka sa Putinom u osvrtu na velike prošlogodišnje demonstracije poslije predsjedničkih izbora koje opozicija smatra namještenim.

Putin je danas primio Lukašenka da razgovaraju o bliskijim ekonomskim odnosima dvije zemlje u vrijeme kada se zaoštravaju odnosi Bjelorusije, EU i SAD poslije preusmjeravanja aviona na Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara.

Moskva je posljednjih dana dala više znakova podrške svom bjeloruskom savezniku kome su Evropljani uveli sankcije optuživši Minsk da je izdejstvovao prinudno slijetanje aviona kompanije Rajaner zbog navodne prijetnje bombom da bi uhapsio opozicionog novinara.

Ruski predsjednik pohvalio je danas "konkretne rezultate" približavanja sa Bjelorusijom kada je primio Lukašenka.

"U toku je izgradnja ojačane unije između Rusije i Bjelorusije. Čvrsto napredujemo u tom pravcu. Taj rad već daje konkretne rezultate za naše građane", rekao je Putin. Cilj sastanka dvojice zvaničnika je da se razgovara o "jačanju" ekonomske integracije dvije zemlje i načinu reagovanja na "spoljne pritiske", prema saopštenju bjeloruskog predsjedništva uoči sastanka.

Bonus video: