Odskočna daska za konzervativnu elitu

Poljska ultrakonzervativna organizacija Ordo Iuris osnovala univerzitet

4434 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Czarek Sokolowski
Foto: Czarek Sokolowski

Ultrakonzervativni poljski institut otvorio je juče univerzitet čiji je cilj oblikovanje budućih lidera koji zagovaraju konzervativne hrišćanske vrijednosti za koje se zalaže nacionalistička vlada, te suprotstavljanje zapadnom liberalizmu.

Taj projekat je odraz negativne reakcije u centralnoj Evropi na ono što mnogi vladajući političari i desničarski komentatori vide kao talas diskriminacije konzervativnih ideja i istraživanja, piše Rojters.

Iako je nezavisna od vladajuće stranke Prava i pravde (PiS), organizacija Ordo Iuris je dobila na značaju proteklih godina i nekoliko njenih bivših članova je došlo na visoke pozicije u poljskoj vladi i pravosuđu, dodaje britanska agencija.

Ona nudi pravnu pomoć roditeljima koji se protive raspravi o pravima homoseksualaca u školama i lokalnim vlastima koje kažu da se protive “LGBT ideologiji” sa ciljem da sačuvaju tradicionalnu rimokatoličku kulturu Poljske.

Zvaničnici Ordo Iurisa su kazali da će univerzitet Collegium Intermarium nastojati da bude odskočna daska za buduće lidere u regionu.

“Naša misija je da integrišemo centralnu Evropu zasnovanu na našim kulturnim vrijednostima i na našim interesima”, kazao je Timoteuš Zih, potpredsjednik Ordo Iurisa i dekan novog univerziteta.

Čelnik Ordo Iurisa, Jerži Kvašnjevski, opisao je univerzitet kao neku vrstu protivteže liberalnim institucijama, uključujući Centralnoevropski univerzitet (CEU), koji je osnovao liberalni mađarsko-američki filantrop Džordž Soroš, prenio je AP.

CEU je premješten iz Budimpešte u Beč pod pritiskom vlade Viktora Orbana, koji je optužio Soroša da pokušava da uništi evropsku civilizaciju naporima da podrži imigrante. Soroš je rekao da je njegova podrška izbjeglicama humanitarna misija.

Gergelj Guljaš, šef Orbanovog kabineta, rekao je juče da novi poljski univerzitet teži “plemenitom cilju stvaranja akademske zajednice koja se posvećuje zaštiti hrišćanskih konzervativnih principa”.

“Cilj je da postane štit od fundamentalizma ljudskih prava i političke korektnosti koji su rasprostranjeni u današnjoj Evropi.”

Poljski ministar obrazovanja je predložio zakon kojim bi se univerzitetski profesori izuzeli iz disciplinskih mjera zbog izražavanja vjerskih ili filozofskih stavova.

Bonus video: