Lukašenko toplo dočekan u Sočiju: Ćutali su kad su SAD jurile Snoudena

Putin je podržao Lukašenka u sporu sa Zapadom

10743 pregleda 11 komentar(a)
Foto: SPUTNIK
Foto: SPUTNIK

Ruski predsjednik Vladimir Putin pružio je juče podršku bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku u sporu sa Zapadom oko prizemljivanja putničkog aviona i hapšenja novinara disidenta.

Zapad je optužio Bjelorusiju za piratstvo nakon što je njena kontrola vazdušnog saobraćaja obavijestila pilota Rajanera o lažnoj prijetnji bombom, a Minsk poslao MiG-29 da primora putnički avion da sleti i uhapsio Romana Protaseviča, blogera i kritičara Lukašenka. Uhapšena je i njegova djevojka i oboje su u zatvoru. Optužen za organizovanje masovnih nereda, Protasevič bi mogao dobiti do 15 godina zatvora.

Putin je, međutim, podržao Lukašenka i toplo ga dočekao na razgovorima u južnom ruskom gradu Soči. Njih dvojica su se saglasili da je reakcija Zapada na incident bila “izliv emocija”.

“Jednom su primorali avion bolivijskog predsjednika da sleti i izveli ga iz aviona i ništa, tišina,” rekao je Putin. On je mislio na incident iz 2013, kada je avion Eva Moralesa primoran da sleti u Austriji u vrijeme kada su Sjedinjene Države pokušavale da presretnu zviždača Edvarda Snoudena.

Mnoge evropske države su uvele zabranu letjenja bjeloruskim avionima, a Evropska unija priprema dodatne sankcije.

Lukašenko je rekao Putinu da će mu pokazati povjerljiva dokumenta o incidentu sa avionom Rajanera koje će pomoći ruskom lideru da shvati šta se zapravo dogodilo.

“Uvijek postoji neko ko nam izaziva probleme. Znate za njih, informisaću vas”, rekao je Lukašenko Putinu.

“Donio sam neka dokumenta kako biste shvatili šta se dešava.”

Agencije su prenijele da je Putin, koji je prilikom susreta u gradu na Crnom moru bio opušten i nasmijan, ranije predložio da se okupaju, što je Lukašenko prihvatio.

Rusija je prije sastanka ponudila verbalnu podršku Bjelorusiji, mada prilično prigušenu, i odbacila spekulacije da je bila saučesnik u incidentu.

Moskva kaže da je Bjelorusija pokazala spremnost na transparentnost u sporu, a reakciju Zapada na incident s avionom opisala kao “šokantnu”.

Rusija i Bjelorusija, koje su formalno dio “savezne države”, godinama pregovaraju o dubljoj integraciji. Taj proces odavno pobuđuje strahove bjeloruske opozcicije da bi Lukašenko mogao trampiti djelove suvereniteta za političku podršku Kremlja.

Putin je rekao Lukašenku da njih dvojica nastavljaju da grade saveznu državu, ali postepeno, bez žurbe i tiho.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994, suočio se prošlog ljeta sa masovnim protestima zbog izborne krađe, koju on poriče. Demonstracije su izgubile zamah usljed žestokog obračuna policije, ali su njegovi kritičari najavili nove. A. Š.

Lukašenko je rekao Putinu da će mu pokazati povjerljiva dokumenta o incidentu sa avionom Rajanera koje će pomoći ruskom lideru da shvati šta se zapravo dogodilo. "Uvijek postoji neko ko nam izaziva probleme. Znate za njih, informisaću vas"

Bonus video: