Češka policija traži optužnicu za premijera

Babiš negira da je počinio bilo šta nezakonito

4945 pregleda 1 komentar(a)
Babiš, Foto: Reuters
Babiš, Foto: Reuters

Češko državno tužilaštvo saopštilo je da je od policije dobilo predlog za podizanje optužnice protiv premijera Andreja Babiša pošto su preuzeli spis u vezi s navodnom zloupotrebom evropskih subvencija.

Policija sumnjiči Babiša da je farmu Rodino gnijezdo, blizu Praga, 2007. privremeno izdvojio iz velikog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert kako bi mogla dobiti evropska sredstva namijenjena malim preduzetnicima.

Babiš, koji je slovačkog porijekla i po listi časopisa Forbs peti najbogatiji Čeh, negira da je bilo što nezakonito učinio.

"Dokumentacija o slučaju koji su mediji prozvali aferom Rodino gnijezdo danas je uručena glavnom državnom tužiocu zaduženom za nadzor, zajedno s optužnim predlogom policije. Glavni državni tužilac će sada proučiti dokumente i odlučiti hoće li podići optužnicu, odustati od krivičnog gonjenja ili će postupiti na neki drugi način", navodi se u saopštenju kabineta glavnog državnog tužioca u Pragu, kako prenosi Hina.

Policija je još 2019. zatražila podizanje optužnice protiv premijera, ali je glavni tužilac odlučio da optužnica nije utemeljena i proglasio Babiša nedužnim. Ali, iste je godine ponovo otvorena istraga protiv Babiša i njegove pomoćnice Jane Majerove.

Babiš, bivši komunista koji je u 1980-im, kada je Čehoslovačka bila sovjetski satelit, bio saradnik tajne policije, na meti je optužbi Evropske komisije za sukob interesa. Babiš vodi manjinsku koalicionu vladu u kojoj učestvuju njegov populistički pokret centra ANO ("da" na češkom) i socijaldemokrate.

Bonus video: