Počelo izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata

U Evropskoj komisiji (EK) napominju da će se druge zemlje članice postepeno, prema sopstvenim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu

1476 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) pokrenula je sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilikom putovanja unutar Unije.

Iako će uredba o primjeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već danas je sedam država članica odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

Te države su, kako prenosi Tanjug, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska.

U Evropskoj komisiji (EK) napominju da će se druge zemlje članice postepeno, prema sopstvenim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljama o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji, kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog ljeta.

Preporuka EK je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Preporuka je i da se prihvate sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džonson i Džonson), kao i one koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu (Sinofarm), a o tome odlučuju pojedinačno zemlje članice u koje se putuje.

Nosilac potvrde o vakcinaciji treba da je primio sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana prije putovanja.

Bonus video: