Ubica sudije Falkonea na slobodi nakon 25 godina

Bruska je uhapšen 1996, četiri godine nakon napada u kojem su ubijeni Falkone, njegova supruga i trojica policajaca. Nakon što je postao doušnik vlasti pomagao je tužiocima u njihovoj borbi protiv klanova Koza Nostre

11141 pregleda 4 komentar(a)
Bruska, Foto: Reuters
Bruska, Foto: Reuters

Đovani Bruska, mafijaš koji je detonirao bombu koja je 1992. ubila sudiju Đovanija Falkonea, pušten je iz zatvora nakon odslužene 25-godišnje kazne, što je naišlo na bijes i tugu porodice onih koje je usmrtio.

Bruska je uhapšen 1996. godine, četiri godine nakon napada u kojem su ubijeni Falkone, njegova supruga i trojica policajaca. Nakon što je postao doušnik vlasti pomagao je tužiocima u njihovoj borbi protiv klanova Koza Nostre.

Ubistvo Falkonea bila je jedna od najzloglasnijih epizoda u dugoj i nasilnoj italijanskoj istoriji borbe protiv organizovanog kriminala. Dva mjeseca kasnije uslijedilo je ubistvo i sudije Paola Borselina, takođe borca protiv mafije.

Danas 64-godišnji Bruska priznao je svoju ulogu u više od stotinu ubistava, uključujući i ono 14-godišnjeg Đuzepea Di Matea koji je ubijen i bačen u kiselinu jer je bio sin mafijaškog doušnika, prenosi Hina.

„Sarađivao je s pravosuđem samo zato da bi nešto dobio, to nije bila lična, intimna odluka“, rekla je Rozaria Kosta, udovica policajca koji je poginuo s Falkoneom, za novine Korijere dela sera.

Maria Falkone, sestra sudije, kazala je da je „tužna“ zbog te vijesti, ali da zakon Brusci daje pravo izlaska iz zatvora, piše agencija Rojters.

Bruska je istražiteljima davao informacije o nekoliko smrtonosnih napada Koze Nostre izvedenih osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, te je svjedočio u procesu oko navodnih pregovora između italijanskih zvaničnika i mafije o dovršetku bombaških napada.

Bruska je već nekoliko puta bio privremeno pušten iz pritvora, a nakon konačnog izlaska četiri će godine biti pod uslovnom kaznom.

„Štagod mislili o zločinima koje je tada počinio, postojala je i saradnja. Nemojmo zaboraviti da je dao informacije o bombaškim napadima na Siciliji i u centralnoj Italiji“, rekao je glavni istražitelj u borbi protiv mafije Federiko Kafijero De Raho.

„Jasno je da su sudije vjerovale da je ovo prikladna zatvorska kazna za njega“, dodao je.

Nekoliko italijanskih političara kritikovalo je puštanje Bruska.

„Ovo nije ‘pravda’ koju Italijani zaslužuju“, kazao je Mateo Salvini, bivši ministar unutrašnjih poslova i lider desničarske Lige koja dobro stoji u anketama.

Bonus video: