Janša diplomatama: Ako se EU ne proširi, proširiće se neko drugi

Slovenija, koja će početkom oktobra prirediti neformalni samit EU-Zapadni Balkan, posebno je važna zbog blizine regiona, a proširenje EU, rekao je premijer, trebalo bi da bude odgovor na strateške i bezbjednosne izazove trećih aktera

6868 pregleda 7 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Oporavak poslije pandemije koronavirusa i širenje Evropske unije na Zapadni Balkan su među ključnim izazovima Unije, rekao je danas slovenački premijer Janez Janša.

"Ako se EU ne proširi, proširiće se neko drugi", upozorio je Janša u govoru slovenačkim diplomatama uoči početka šestomjesečnog slovenačkog predsjedavanja EU od 1. jula, prenijela je agencija Hina.

Slovenija, koja će početkom oktobra prirediti neformalni samit EU-Zapadni Balkan, posebno je važna zbog blizine regiona, a proširenje EU, rekao je premijer, trebalo bi da bude odgovor na strateške i bezbjednosne izazove trećih aktera.

Među njima je i Turska, koja na Balkanu pokušava da uspori širenje EU, rekao je Janša.

Govoreći o pandemiji, Janša je rekao da nijedna država nije bila spremna za to i da se iluzornom pokazala globalistička ideja da "ono što ne možeš obezbijediti u svojoj zemlji, možeš dobiti jeftinije na svjetskom tržištu".

Janša je ocijenio da su se članice EU relativno uspješno dogovorile o sveobuhvatnom ekonomskom i finansijskom paketu oporavka svojih privreda i društava od pandemije.

S druge strane, biće mnogo teže postići dogovor o "zelenoj tranziciji" u ekonomiji jer je različita struktura privrede 27 članica EU, a uz to mnogo zavisiti i od toga kako će Evropska komisija uspjeti da se pozabavi specifičnim problemima pojedinih zemalja, rekao je Janša.

Bonus video: