“EU ne može ovako da funkcioniše”

Njemački zvaničnik osudio Mađarsku zbog blokiranja kritika bloka na račun Kine

4543 pregleda 6 komentar(a)
Orban na samitu EU u Briselu, Foto: POOL
Orban na samitu EU u Briselu, Foto: POOL

Odluka Mađarske da blokira saopštenje Evropske unije u kojem se kritikuje politika Kine prema Hongkongu, naišla je na osudu visokog njemačkog zvaničnika, koji je rekao da nejedinstvo potkopava zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU.

“Mađarska je ponovo blokirala saopštenje EU o Hongkongu. Prije tri nedjelje, povodom Bliskog istoka. Zajednička spoljna i bezbjednosna politika ne može funkcionisati na osnovu politike blokiranja”, napisao je na Tviteru državni sekretar njemačkog ministarstva spoljnih poslova Miguel Berger.

“Potrebna nam je ozbiljna rasprava o načinima za rješavanje neslaganja, uključujući glasanje kvalifikovanom većinom”, rekao je Berger, a prenio Rojters.

Mađarska je u aprilu blokirala saopštenje EU kojim se kritikuje novi kineski bezbjednosni zakon u Honkongu, podrivajući napore bloka da se suprotstavi gušenju sloboda u bivšoj britanskoj koloniji.

Budimpešta je prošlog mjeseca odbila da ratifikuje novi sporazum EU o trgovini i razvoju sa afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama, a takođe je odbila da podrži poziv EU za prekid vatre između Izraela i Palestinaca.

U okviru nastojanja premijera Viktora Orbana da promoviše ono što opisuje kao tradicionalne hrišćanske porodične vrijednosti, Budimpešta se takođe usprotivila bilo kakvoj upotrebi fraze “rodna ravopravnost” u saopštenjima EU.

Odavno postoji frustriranost time da je jedna država članica u stanju da blokira zajedničke stavove EU povodom međunarodnih pitanja, ali su prošli pokušaji da se zahtjevi za jednoglasnim odlukama zamijene prostom većinom bili bez uspjeha, piše Rojters.

Ipak, sve dok se države EU nadaju da će moći da usaglase zajednički stav iza zatvorenih vrata, one su obično sklone tome da se ustežu da javno imenuju one koje kvare konsenzus.

Komentari iz Berlina pokazuju porast frustracija Budimpeštom, koja se sve hrabrije sukobljava sa blokom povodom ključnih principa liberalnih zapadnih demokratija.

Evropski sud pravde odbacio je u četvrtak žalbu Mađarske kojom se osporava postupak koji su protiv te zemlje pokrenuli poslanici zbog kršenja zajedničkih vrijednosti. U septembru 2018, evropski poslanici glasali su za preduzimanje mjera protiv Orbanove vlade zbog navodnog podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava.

Bonus video: