ODALI POČAST MILIONIMA STRADALIH

Ukrajina se sjeća žrtava "istrjebljenja glađu": "Htjeli su da nestanemo"

Sovjetska vlast je početkom tridesetih godina sprovela kampanju kolektivizacije poljoprivrede tokom koje su zapljenjivani žitarice, povrće i stoka, što je dovelo do gladi na selu širom SSSR
53 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2017. 08:56h

Ukrajina je odala poštu milionima žrtava velike gladi tokom 1932. i 1933, koja se u Ukrajini naziva "Holodomor".

"Nikada nećemo zaboraviti užasne zločine organizatora Holodomora", navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. "Holodomor" na ukrajinskom znači istrjebljenje glađu.

Sovjetska vlast je početkom tridesetih godina sprovela kampanju kolektivizacije poljoprivrede tokom koje su zapljenjivani žitarice, povrće i stoka, što je dovelo do gladi na selu širom SSSR.

Prema ukrajinskim i zapadnim istoričarima, vlast na čelu sa Josifom Staljinom je namjerno izazvala glad da bi slomila ukrajinsku želju za nezavisnošću.

Rusija odbacuje takvu interpretaciju, dok Ukrajina traži da Ujedinjene nacije priznaju glad iz tridesetih godina kao "genocid".

Četvrta subota svakog novembra se od 1998. obilježava kao Dan poštovanja žrtava velike gladi.

Praćen stotinama Ukrajinaca, Porošenko je položio vijenac od žita i zapalio svijeću kod spomenika žrtvama "Holodomora" u centru Kijeva.

"Hteli su da nas istrijebe, ali preživjeli smo i danas izgrađujemo društvo čija osnovna vrijednost je ljudski život", rekao je ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Ukrajina se od 2014. bori sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje. U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike, što Moskva poriče.

Galerija

Preporučujemo za Vas