Stoltenberg: Članice NATO ozbiljno zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Bjelorusije

Kako je prenio Dojče vele, Stoltenberg je rekao da NATO veoma pažljivo prati situaciju u Bjelorusiji

10059 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Članice NATO ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Bjelorusije, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za njemački list "Velt am Zontag".

"Saveznici su ozbiljno zabrinuti zbog bliske saradnje Moskve i Minska tokom proteklih mjeseci", rekao je Stoltenberg i dodao da Bjelorusija "postaje sve zavisnija" od Rusije.

Kako je danas prenio Dojče vele, Stoltenberg je rekao da NATO veoma pažljivo prati situaciju u Bjelorusiji.

"Naravno, spremni smo da u slučaju potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika Alijanse od bilo koje prijetnje koje dolaze iz Minska i Moskve", naveo je on.

Prema Stoltenbergovim riječima, o događajima u Bjelorusiji razgovaraće se na predstojećem samitu NATO u Briselu.

Evropska unija i NATO su prije dvije nedjelje izrazili ogorčenje zbog prinudnog slijetanja aviona kompanije Rajaner (Ryanair) u Minsk koji je letio na liniji Atina-Viljnus nakon čega su bjeloruske vlasti uhapsile novinara i opozicionog aktivistu Romana Protaševiča.

Bjeloruske vlasti su uz pomoć vojnog aviona prisilile avion Rajanera da sleti u Minsk uz obrazloženje da raspolažu informacijama da se u avionu nalazi eksplozivna naprava koju je podmetnuo Hamas, što se pokazalo kao netačno.

Stoltenberg je taj slučaj nazvao "državnom otmicom", a predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Fon der Leyen) "napadom na demokratiju".

Bonus video: