Pudždemon: Izbori u Kataloniji će potvrditi volju za nezavisnošću

Portparol španske vlade Esteban Gonsales Pons osudio je Pudždemonov govor kao "nadrealan, nenormalan i bizaran"
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2017. 16:01h

Regionalni izbori 21. decembra u Kataloniji omogućiće da se "ratifikuje" volja građana da žive u nezavisnoj državi, izjavio je danas u Belgiji smijenjeni predsjednik te španske autonomne oblasti Karles Pudždemon.

Prema njegovim riječima, Katalonci su na referendumu 1. oktobra "svijetu pokazali da žele da žive u nezavisnoj državi", dok će predstojeći izbori biti samo "ratifikacija" te volje.

Pudždemon je danas krenuo u predizbornu kampanju iz hotela u okolini Briža, na sjeverozapadu Belgije, gdje je našao utočište. On i još četiri člana smijenjene katalonske vlade nalaze se na uslovnoj slobodi dok belgijsko pravosuđe razmatra špansku potjernicu koja je protiv njih izdata.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smijenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade.

Pudždemon je rekao da su predstojeći izbori koje je raspisala španska vlada "najvažniji izbori u istoriji Katalonije". On je danas predstavio svoju izbornu listu "Zajedno za Kataloniju".

Portparol španske vlade Esteban Gonsales Pons osudio je Pudždemonov govor kao "nadrealan, nenormalan i bizaran".

"Pudždemon je postao groteskni lik... On ne živi u Belgiji, već se tamo krije", dodao je Pons.

Bonus video: