"ponuđena pomoć od 1,1 milijardi eura biće isplaćena na dobrovoljnoj osnovi"

Njemačka odbila zahtjeve dva plemena u Namibiji za odštetu za masakr iz kolonijalne ere

Vlasti, koje su nedavno masakr označile kao genocid, navele su da su usvojile tekst kojim smatraju da su završeni pregovori sa Namibijom započeti 2015. godine

6534 pregleda 3 komentar(a)
Mas, Foto: Reuters
Mas, Foto: Reuters

Njemačke vlasti danas su odbile zahtjeve dva plemena u Namibiji za odštetu za masakr iz kolonijalne ere i dodale da će ponuđena pomoć od 1,1 milijardi eura biti isplaćena na dobrovoljnoj osnovi.

Vlasti, koje su nedavno masakr označile kao genocid, navele su da su usvojile tekst kojim smatraju da su završeni pregovori sa Namibijom započeti 2015. godine.

"Smatramo da tekst koji smo parafirali predstavlja dobru osnovu za konačno zatvaranje pregovora", izjavio je šef njemačke diplomatije Hajko Mas u obraćanju donjem domu parlamenta - Bundestagu.

Tekst dogovora koji je predstavljen i usvojen u maju bio je na meti kritika u Namibiji, pošto su neki zvaničnici ocijenili da je nije dovoljna dogovorena novčana nadoknada.

"Dogovor je sklopljen isključivo na dobrovoljnoj osnovi i ne postoji pravni osnov za plaćanje", rekao je Mas i dodao da priznavanje genocida ne otvara put ka pravnom zahtjevu za odštetu.

Prema tekstu zaključenom u maju sa vlastima Namibije, Njemačka se obavezala da će tokom 30 godina pružiti razvojnu pomoć u iznosu od 1,1 milijarde eura, što bi trebalo da bude u korist potomcima dva plemena.

Sporazum još treba da usvoje parlamenti dvije zemlje, a predviđa i zvanično izvinjenje Njemačke.

Oko 60.000 pripadnika plemena Herero i 10.000 pripadnika plemena Nama ubijeno od 1904. do 1908. godine, pošto što su se pobunili protiv Njemaca, koji su lokalni živalj podvrgli veoma strogom režimu.

Preporučujemo za Vas