sud zabranio njegove "ekstremističke organizacije"

Zaharova optužila Navaljnog da je američki čovjek

"Dva sata kasnije izdaju specijalnu izjavu. Oni pokazuju takvu političku revnost jer smo se dotakli onih koje nadgledaju, onih koje su podržavali i politički i na drugi način", rekla je

3831 pregleda 5 komentar(a)
Zakarova, Foto: Reuters
Zakarova, Foto: Reuters

Pokretom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog upravljaju SAD, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nakon američkih kritika zabrane organizacija glavnog kritičara Kremlja.

Zaharova je ocijenila da brzina kojom je Vašington osudio noćašnju odluku ruskog pravosuđa da zabrani sve organizacije Navaljnog, pokazuje da je on u stvari američki "agent".

"Dva sata kasnije izdaju specijalnu izjavu. Oni pokazuju takvu političku revnost jer smo se dotakli onih koje nadgledaju, onih koje su podržavali i politički i na drugi način", rekla je Zaharova za radio Vijesti-FM.

Navaljni, koji je u zatvoru od januara, i njegove pristalice negirali su svaku povezanost sa zapadnim silama, ocjenjujući te optužbe lažima u cilju njihove diskreditacije. Kremlj smatra i da Navaljni sarađuje sa stranim obavještajnim službama.

Rusija je sprovela veliku pravosudnu ofanzivu na protivnike, posebno na bliske saradnike Navaljnog od njegovog hapšenja u januaru kada se vratio sa liječenja od posljedica trovanja za šta optužuje Vladimira Putina.

Proglašenje organizacija ekstremističkim otvara put za isključenje pristalica Navaljnog sa parlamentarnih izbora u septembru.

Preporučujemo za Vas