OKRŠAJI BLIZU MJESTA KRIMSKOE

Sukob na istoku Ukrajine, iako je na snazi primirje: Stradalo pet vojnika u oblasti Lugansk

Sekretar ukrajinskog savjeta za bezbjednost i odbranu Oleksandr Turčinov. On je optužio Rusiju da je nedavno povećala svoj vojni kontingent na "okupiranim teritorijama" kako Kijev naziva dvije samoproklamovane istočnoukrajinske republike Lugansk i Donjeck
1 komentar(a)
Ukrajinska vojska, Slavjansk, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska, Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 10:14h

Pet ukrajinskih vojnika poginulo je u sukobima sa proruskim separatistima u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine, saopštili su danas zvanični izvori u Kijevu. 

To je najveći broj poginulih ukrajinskih vojnika u jednom danu od stupanja na snagu prekida vatre u avgustu.

Okršaji su se dogodili blizu mjesta Krimskoe, oko 40 kilometara sjeverno od Luganska, glavnog grada jedne od dvije separatističke oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva, rekao je novinarima sekretar ukrajinskog savjeta za bezbjednost i odbranu Oleksandr Turčinov.

On je optužio Rusiju da je nedavno povećala svoj vojni kontingent na "okupiranim teritorijama" kako Kijev naziva dvije samoproklamovane istočnoukrajinske republike Lugansk i Donjeck.

U Ukrajini od aprila 2014. traje sukob izmedju vladinih snaga i proruskih separatista, za koje i Kijev i Zapad tvrde da ih podržava Rusija. Rusija to demantuje.

Sporazumima potpisanim u Minsku 2015. godine ustanovljeno je više primirja, ali su ona bila prekidana obnavljanjem sukoba. Politički dio sporazuma iz Minska nikad nije sproveden a zaraćene strane za to optužuju jedna drugu.

Preporučujemo za Vas