Zbog delta soja Britanija odlaže otvaranje

Varijanta koronavirusa koja je prvo identifikovana u Indiji nosi dvaput veći rizik od hospitalizacije, ali revakcinisani i dalje imaju snažnu zaštitu

8174 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Delta soj koronavirusa udvostručava rizik od hospitalizacije u poređenju sa prethodno dominantnom varijantom virusa u Britaniji, ali dvije doze vakcine i dalje pružaju snažnu zaštitu, pokazala je studija sprovedena u Škotskoj.

U studiji se navodi da rani dokazi ukazuju da je zaštita koju prižaju vakcine protiv delta soja virusa, prvi put identifikovanog u Indiji, manja nego protiv alfa soja, identifikovanog u Kentu na jugoistoku Engleske.

Studija objavljena u časopisu „Lanset“, sprovedena ne na 19 453 slučaja obolijevanja u Škotskoj.

Kris Robertson, profesor epidemiologije, kazao je da delta varijanta udvostručava rizik od hospitalizacije, ali da vakcine ipak djeluju.

„Ukoliko ste pozitivni, dvije doze vakcine ili jedna doza primljena 28 dana prije obolijevanja smanjuju rizik od hospitalizacije za 70 procenata“, kazao je on novinarima.

Studija je pokazala da dvije nedjelje nakon druge doze, Fajzerova vakcna pruža 79 odsto zaštite od infekcije delta sojem, u poređenju sa 92 odsto efikasnosti protiv alfa varijante. AstraZenekina vakcina pruža 60 odsto zaštite od delta soja u poređenju sa 73 odsto protiv alfa varijante.

Istraživači su upozorili da ove podatke ne treba koristiti za poređenje između vakcina jer nijesu uzete u obzir razlike između grupa koje su primile različite vakcine, kao ni podaci koji se odnose na to kojom brzinom se razvija imunitet poslije različitih vakcina.

Zbog širenja delta soja u Britaniji, premijer Boris Džonson juče je odložio dugoočekivano ukidanje restriktivnih mjera za 19. jul.

„Mislim da je razumno još malo sačekati“, kazao je Džonson. „Kako stvari stoje, i na osnovu dokaza kojima sada raspolažemo, uvjeren sam da neće biti potrebno više od četiri nedjelje“.

Eksperti strahuju da bi delta soj ubrzo mogao postati dominantan, naročito u zemljama gdje ne postoje snažni sistemi za praćenje mutiranih varijanti.

Bonus video: