Marin Le Pen vodi u ključnom regionu

Prvi krug regionalnih izbora u Francuskoj je svojevrstan pokazatelj raspoloženja birača uoči predsjedničkih izbora naredne godine

7319 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Francuska ekstremna desnica osvojila je najviše glasova u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provans Alps Kot dAzur, ključnom frontu gdje Marin le Pen želi pobjedu kako bi pojačala svoj kredibilitet uoči predsjedničkih izbora 2022.

Izlazne ankete su pokazale da je njena partija Nacionalno okupljanje osvojila ovaj južni region sa manjom marginom od očekivane ispred partije koja je bila u savezu partijom Republika u pokretu Emanuela Makrona.

Odziv je bio slab, budući da su birači radije uživali u toploj sunčanoj nedjelji dok se Francuska polako otvara nakon mjeseci strogih ograničenja građanskih sloboda zbog kovida-19.

Jučerašnji regionalni izbori pružaju svojevrstan uvid u raspoloženje birača uoči naredne godine i predstavljaju test kredibiliteta Le Penove, koja se trudila da detoksifikuje imidž njene partije i smanji podršku dessno orijentisanih birača mejnstrim partijama smanjivši zapaljivu retoriku euroskeptične antimigracione populističke politike.

Drugi krug glasanja održaće se 27. juna.

Le Penova će skoro sigurno biti glavni izazivač Makronu na izborima sljedeće godine, podstaknuta glasovima birača nezadovoljnim zbog kriminala, otuđene vladajuće elite i porasta stope nezaposlenosti usljed globalizacije.

Ukoliko ona osvoji jedan region, to će poslati snažnu poruku da se pobjeda Le Penove na izborima 2022. godine ne može isključiti.

U sjevernom Ot d Frans regionu, partija Republikanci desnog centra osvojila je više glasova nego što se očekivalo, pokazale su izlazne ankete i izbila je ispred ekstremne desnice sa većom marginom od očekivane.

Bonus video: