Evropska unija produžila sankcije Rusiji

Restriktivne mjere koje trenutno postoje uključuju uvoz proizvoda EU porijeklom sa Krima ili Sevastopolja, kao i infrastrukturne ili finansijske investicije i turističke usluge na Krimu ili Sevastopolju

2353 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Savjet EU obnovio je do 23. juna naredne godine sankcije Ruskoj Federaciji, uvedene kao odgovor na pripajanje Krima i Sevastopolja.

Evropska unija to smatra nezakonitim i kršenjem međunarodnog prava.

Restriktivne mjere koje trenutno postoje uključuju uvoz proizvoda EU porijeklom sa Krima ili Sevastopolja, kao i infrastrukturne ili finansijske investicije i turističke usluge na Krimu ili Sevastopolju, prenosi Tanjug.

Sankcijama EU podliježe i izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na Krimu u transportnom, telekomunikacionom i energetskom sektoru.

Ostale mjere EU koje su na snazi kao odgovor na krizu u Ukrajini uključuju ekonomske sankcije usmjerene na određene sektore ruske ekonomije i pojedinačne restriktivne mjere.

Sankcije su prvi put uvedene u junu 2014. godine kao odgovor EU na pokušaje namjernog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i destabilizacije zemlje.

Bonus video: