Novi krug sankcija EU protiv Bjelorusije

"Ove sankcije šalju snažan signal pristalicama režima da njihova podrška Aleksandru Lukašenku ima veliku cijenu”, navodi se u saopštenju Savjeta EU

6607 pregleda 9 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije uveli su sankcije protiv 78 pojedinaca i osam pravnih osoba iz Bjelorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije prema civilnom društvu, demokratskoj opoziciji i novinarima.

Sedam osoba i jedan pravni subjekt našli su se na spisku u vezi sa prisilnim prizemljenjem aviona RajanEra , koji je 23. maja na letu iz Atine u Viljnusu bio prisiljen da sleti u Minsk.

Iz aviona su zatim izvedeni i uhapšeni novinar Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega.

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcija ima i nekoliko poznatih poslovnih ljudi koji podržavaju režim Aleksandra Lukašenka.

"Ove sankcije šalju snažan signal pristalicama režima da njihova podrška Aleksandru Lukašenku ima veliku cijenu”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

EU nije sama u svom odgovoru na krizu u Bjelorusiji i djeluje u saradnji sa svojim partnerima, navodi se u tekstu.

Ovo je četvrti krug sankcija, a restriktivnim mjerama EU do sada je obuhvaćeno 166 osoba i 15 pravnih subjekata iz Bjelorusije, prenosi agencija Hina.

Mjere uključuju zamrzavanje njihove imovine u EU, a evropskim građanima i preduzećima zabranjeno je sa njima da posluju i da im uplaćuju novac.

Sankcionisanim pojedincima takođe je zabranjen ulazak i tranzit preko teritorija EU.

Savjet je nakon prisilnog slijetanja RajanErovoh aviona, 4. juna zabranilo slijetanje i prelijetanje teritorija EU bjeloruskim avionima.

Ministri vanjskih poslova EU podsjećaju da je cilj ovih sankcija da se izvrši pritisak na bjelorusko rukovodstvo da pokrene istinski dijalog sa društvenom zajednicom te da izbjegne dalju represiju.

"EU je spremna da podrži mirnu, demokratsku tranziciju sa nizom instrumenata, uključivo sveobuhvatni plan ekonomske pomoći za demokratsku Bjelorusiju. Spremni smo da donesemo dalj mjere i protiv drugih ekonomskih aktera ako se situacije u Bjelorusiji ne poboljša", poručuju ministri vanjskih poslova država članica EU.

Bonus video: