u 2019. za oglašavanje na internetu izdvojeno 20 milijardi eura

EU istražuje Google zbog usluga oglašavanja

Google spada među vodeće kompanije u svijetu u sektoru internetskog oglašavanja, a pruža i usluge posredovanja u oglašavanju, posebno kroz servis Display Network

1611 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) pokrenula je istragu kako bi utvrdila krši li Google uslugama internetskog oglašavanja propise o tržišnoj konkurenciji u Evropskoj uniji.

Google spada među vodeće kompanije u svijetu u sektoru internetskog oglašavanja, a pruža i usluge posredovanja u oglašavanju, posebno kroz servis Display Network.

"Google prikuplja podatke koji se potom koriste za ciljano oglašavanje, prodaje oglasni prostor i pruža usluge posredovanja u oglašavanju", objasnila je na konferenciji za novinare razloge pokretanja istrage potpredsjednica EK Margrethe Vestager.

"To znači da je Google prisutan na gotovo svim nivoima lanca snabdijevanja putem internetskog oglašavanja. Brine nas što je Google konkurentskim uslugama internetskog oglašavanja otežao takmičenje u cijelom kompleksu oglašavanja", dodala je evropska zvaničnica, prenosi Hina.

Bruxelles želi istragom utvrditi je li američki softverski div favorizovao sopstvene usluge internetskog oglašavanja i time prekršio evropske propise o tržišnoj konkurenciji.

Istraga bi trebala pokazati kako na tržište utiče Googleov zahtjev klijentima da na plasiranje oglasa, primjerice na YouTubeu, koriste njegov servis Display & Video 360 i Google Ads, i ograničava li drugim kompanijama pristup korisničkim podacima koji se koriste za oglašavanje.

"Usluge internetskog oglašavanja ključni su instrument kojim Google i izdavači monetizuju svoje internetske usluge", istaknula je u saopštenju objavljenom u utorak potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Sektor internetskog oglašavanja silno se razvio kako bi iskoristio sveprisutnost pametnih telefona i računara u svakodnevnom životu. U Evropi koriste ih milioni ljudi, a izdavači internetskim oglasima pokušavaju nadoknaditi prihode izgubljene besplatnom objavom sadržaja.

EK navodi da je samo u 2019. za oglašavanje na internetu izdvojeno 20 milijardi eura.

Preporučujemo za Vas