London demantuje Moskvu: Nije se pucalo na naš brod, prvi put čujemo za bombe

Ratni avion je navodno bacio nekoliko bombi kako bi natjerao britanskog razarača da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru

67976 pregleda 1187 reakcija 102 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2021. 14:58h

Velika Britanija tvrdi da nisu tačni ruski izvještaji da je pucano u blizini njihovog razarača u Crnom moru.

Ruski ratni brod je ispalio pucnje upozorenje dok je ratni avion bacio nekoliko bombi kako bi natjerao britanskog razarača da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je britanski razarač ušao u vode koje pripadaju Rusiji, dok iz Londona navode da je brod plovio ukrajinskim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe navodi da su Rusi izvodili vježbe i da su upozorili na te aktivnosti.

"Nije bilo pucanja na HMS Defender i ne prepoznajemo tvrdnje da su bačene bombe ispred broda", navodi se u tom saopštenju.

Ovo je prvi put još od Hladnog rata da Moskva koristi bojevu municiju u namjeri da odvrati NATO brod, podsjetio je ranije AP.

Rusko ministarstvo u saopštenju navodi da je ruski ratni brod pucao u znak upozorenja nakon što je razarač ignorisao napomenu da ne ulazi u "ruske teritorijalne vode", a da je ruski bombarder Su-24 izbacio četiri bombe ispred britanskog broda da bi ga natjerao da promijeni pravac.

Rusija je Krim anektirala 2014. što nije priznala većina država u svijetu.

NATO članice Turska, Grčka, Rumunija i Bugarska su na Crnom moru, ali su ratni brodovi iz SAD, Britanije i drugih NATO članica često dolazilu posjetu u znak podrške Ukrajini, podsjeća AP.

Bonus video: