Samit EU sa Putinom?

Predlog Francuske i Njemačke ima za cilj poboljšanje odnosa

3726 pregleda 4 komentar(a)
Putin i Merkel, Foto: CARLOS BARRIA
Putin i Merkel, Foto: CARLOS BARRIA

Francuska i Njemačka predložile su juče samit Evropske unije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u pokušaju da unaprijede odnose, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore. To bi bio prvi takav sastanak od 2014.

Takav događaj je odraz zabrinutosti Pariza i Berlina da je pristup EU posljednjih godina uglavnom usredsređen na sankcije Moskvi, piše Rojters.

“Moramo imati raspravu o tome kako da izađemo iz ove negativne spirale... ali moramo ujedinjeni da idemo naprijed,” rekao je jedan diplomata EU. On je dodao da neke baltičke države koje zaziru od Rusije možda neće pristati na samit.

Još nije jasno da li bi na eventualnom samitu učestvovalo svih 27 lidera ili samo šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Takvi samiti su suspendovani nakon što je Rusija pripojila Krim 2014.

Lideri EU će raspravljati o novoj strategiji za upravljanje pogoršanim odnosima sa Rusijom na današnjem samitu u Briselu.

“Njemačka i Francuska su iznijele neke ideje za debatu na samitu EU o Rusiji. Merkel je ranije pomenula da ne bi samo SAD trebalo da razgovaraju sa Rusijom (i Kinom) na najvišem nivou. Rusija je susjed. Takav format je već postojao 2007. u Finskoj,” rekla je Rojtersu osoba koja se bavi pripremama za samit.

U strateškom dokumentu Evropske komisije i diplomatske službe EU ranije ovog mjeseca navedeno je da uprkos tenzijama, “EU i Rusija imaju fundamentalnu zajedničku odgovornost za mir i bezbjednost na evropskom kontinentu”. Rusija je peti po veličini trgovinski partner EU, koja je najveći strani investitor u Rusiji.

Bonus video: