apelovali da se odustane od tornado turizma

Tornado u Češkoj odnio četiri života i oštetio 2.000 kuća

"Tornado je nosio jak vjetar brzine 219 kilometara na čas. Zato je prosto počistio pred sobom kuće, automobile ili drveće. Nije isključeno da je mjestimično brzina vetra bila veća. Materijalne štete odgovaraju posledicama tornada intenziteta F3 na skali od pet stepeni"

8804 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Ažurirano: 25.06.2021. 11:54h

Oluja sa gradom veličine teniskih loptica i tornado koji je sinoć prošao kroz sedam sela na jugu Češke odneo je najmanje četiri života a oštećeno je ili srušeno, kako je rekao je premijer Andrej Babiš, oko 2.000 kuća.

U tornadu kakav se u Češkoj rijetko viđa u regionu Južne Moravske, u pograničju sa Austrijom i Slovačkom, poginule su najmanje četiri osobe, javila je Češka televizija.

"Ovo je zaista apokalipsa. Dvije hiljada oštećenih kuća, moramo da učinimo sve da tim ljudima pomognemo. Sam želim da se uvjerim šta će im biti potrebno", kazao je premijer Babiš koji sa samita Evropske unije danas leti pravo u Južnomoravski region da obiđe najteže pogođena sela.

U bolnice u mjestu Bžeclav, južno od Brna i u Hodonjin prevezene su desetine povrijeđenih, ekipe hitne pomoći i spasioci pružili su nužnu pomoć na mjestu a procjenjuje se da je povrede zadobilo skoro 200 ljudi.

"Tornado je nosio jak vjetar brzine 219 kilometara na čas. Zato je prosto počistio pred sobom kuće, automobile ili drveće. Nije isključeno da je mjestimično brzina vetra bila veća. Materijalne štete odgovaraju posledicama tornada intenziteta F3 na skali od pet stepeni. Stepen F3 znači brzinu vjetra između 254 i 332 km na čas", kazala je portalu dnevnika Pravo meteorološkinja Dagmar Honsova.

U Češkoj gdje se za razliku od susjedne Poljske tornado javlja izuzetno rijetko, prema rečima Honsove, vrlo teško je predvidjeti njegovu pojavu.

U selu Hruški koje je jedno od četiri najteže pogođena sela polovina kuća pretvorila se u ruševine, javljaju češki mediji.

Češka tornado
foto: REUTERS

Ministarstvo za lokalni razvoj izdvojilo je odmah oko 17 miliona eura u budžetu kao pomoć za obnovu jer su neke kuće toliko oštećene da će morati da se sruše a ljudi iz pogođenih oblasti mogu da računaju već sada na hitnu prvu pomoć od oko 2.300 eura.

Crkvene dobrotvorne i nevladine humanitarne organizacije počele su prikupljanje pomoći ljudima iz južnomoravskih sela koji su ostali bez krova nad glavom, Česi masovno šalju pomoć i već jutros tokom prvog sata kada je krenulo prikupljanje pomoći na računima se našlo 400.000 eura.

Bez struje je oko 75.000 domaćinstava, preventivno bez gasa 2.000 a signale mobilne telefonije ne emituje nekoliko desetina predajnika.

Predsuednik Južnomoravskog regiona Jan Grolih apelovao je na evakuisane žitelje sedam sela kroz koje je prošao tornado da za sada dok su na mjestu spasilačke i vatrogasne ekipe i policija ne pokušavaju da dođu do svojih kuća.

"To je mnogo opasno. Niz oštećenih kuća čeka rušenje, prvo statičari moraju da ih pregledaju. Izdržite, vaša pomoć će nam biti potrebna", poručile su vlasti Južnomoravske oblasti.

Gradonačelnik Bžeclava Svatopluk Pječek apelovao je takođe na Čehe da odustanu od tornado turizma i da ne obilaze iz puke radoznalosti pogođene oblasti, što se često dešavalo poslije katastrofalnih poplava.

Meteorolozi i za naredne dane predviđaju u Češkoj promjenljivo vrijeme sa ljetnjim olujama ali i navode da je vjerovatnoća da će se negdje ponoviti tornado, vema mala.

U Evropi se svake godine pojavi oko 300 tornada, najčešće od Francuske prema Srednjoj Evropi, ali Češka se ne nalazi na evropskoj "aleji tornada" kako je meteorolozi zovu.

Češka tornado
foto: REUTERS