Makron: Vidjeću se s Putinom i bez samita EU

Francuska i Njemačka odustale od samita sa Rusijom zbog oštrog protivljenja istočnih članica bloka

3998 pregleda 5 komentar(a)
“Nisam opsjednut samitom 27-orice”: Makron nakon samita, Foto: POOL
“Nisam opsjednut samitom 27-orice”: Makron nakon samita, Foto: POOL

Predsjednik Emanuel Makron branio je juče propali pokušaj Francuske i Njemačke da održe samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Lideri država istočne Evrope su oborili tu inicijativu za koju smatraju da bi poslala pogrešnu poruku Moskvi.

Sastanak koji su predložili Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji posljednjih godina nastoje da zauzmu manje svađalački stav prema Rusiji, podijelio je lidere okupljene u Briselu duž stare linije istok-zapad.

Makron je rekao da je taj predlog izazvao dugačku i tešku raspravu, ali da smatra da pitanje samita nije prioritet.

“Nije bilo konsenzusa za brzi samit. Po mom mišljenju, to nije tragedija. Najvažnije je ostati jedinstven. Podjele nas slabe”, rekao je Makron na konferenciji za novinare.

On je dodao da nije opsjednut samitom sa 27 lidera.

“Iskren da budem, nije mi potreban samit EU da bih vidio Vladimira Putina. Vidio sam se sa njim nekoliko puta kao predsjednik i nastaviću da ga viđam”.

Makron je ostalim liderima EU rekao da nisu izrazili iste primjedbe kada se predsjednik SAD Džo Bajden sastao sa Putinom.

“Vidjeli smo da se predsjednik Bajden sastao sa Putinom prije par nedjelja. Rekao sa mojim prijateljima za stolom: nije tražio vaše mišljenje. I nije vas šokiralo to što su se oni sastali. Mi smo ovdje čudni”, rekao je francuski predsjednik.

Samiti EU sa Rusijom su suspendovani pošto je Moskva pripojila Krim u martu 2014, a Zapad uveo sankcije.

Dragi za aktivan dijalog

Makron je rekao da bi samit sa Rusijom bio “dijalog za odbranu naših interesa” te da EU mora biti proaktivna u diplomatiji sa Rusijom.

Italija, veliki izvoznik u Rusiju, sa ulaganjima u rusku energiju, takođe je podržala samit sa Putinom, rekao je premijer Mario Dragi.

“Rusija je važan igrač na ekonomskom i političkom frontu... Moramo imati aktivan dijalog”, rekao je Dragi novinarima na samitu u Briselu.

I austrijski kancelar Sebastijan Kurc je podržao predlog za samit, ali su mnogi drugi lideri bili protiv, pri čemu su najbliži susjedi Rusije bili najglasniji.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao novinarima da Putin mora prekinuti “agresivnu” politiku protiv svojih susjeda i da ne može biti samita dok Moskva drži Krim i podržava separatiste na istoku Ukrajine.

Premijer Letonije Krišjanis Karinš smatra da EU rizikuje da samitom nagradi Rusiju iako diplomatija nije uspjela da okonča sukob na istoku Ukrajine.

Mađarska da poštuje LGBT prava ili da napusti EU

Na dvodnevnom skupu u Briselu takođe se vodila užarena rasprava oko LGBT prava u Mađarskoj, u kojoj su upravo izglasani zakoni koji školama zabranjuju da koriste materijal za koji se smatra da promoviše homoseksualnost.

Nekoliko učesnika samita je govorilo o najintenzivnijem ličnom sukobu u četvrtak veče između 27 lidera EU posljednjih godina.

Holandski premijer Mark Rute poručio je mađarskom kolegi Viktoru Orbanu da poštuje LGBT prava ili da napusti EU.

Odbacio optužbe za homofobiju: Orban juče u Briselu
Odbacio optužbe za homofobiju: Orban juče u Briselufoto: Reuters

“Rekao sam: ‘Prekinite ovo, morate povući zakon i ako zaista kažete da evropske vrijednosti nisu vaše vrijednosti, onda morate misliti o tome da li da ostanete u EU’”, rekao je Rute.

Makron je ocijenio da je to “egzistencijalno pitanje” za Evropljane, te da postoji potreba da se vodi “kulturna borba, borba civilizacija” sa članicama EU poput Mađarske i Poljske, gdje su izglasani zakoni protiv LGBT zajednice.

On je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, uspona neliberalnog konzervativizma u nekim državama, koji podriva vrijednosti bloka.

“Borba protiv homofobnih zakona je odbrana individualnih sloboda i ljudskog dostojanstva”, kazao je francuski predsjednik i dodao da bi Mađarska trebalo da ostane članica EU.

Samo Slovenija i Poljska uz Orbana

Slovenija i Poljska su bile jedine države EU koje su stale uz Mađarsku u sporu oko LGBT prava, rekao je juče premijer Luksemburga Gzavije Betel.

“Samo su dvije države rekle da su potpuno na strani Mađarske: Slovenija i Poljska. Drugi su nas podržali ili nisu rekli ništa”, rekao je novinarima.

Betel, koji je u braku s muškarcem, rekao je da je Orban prešao crvenu liniju. “Ja nisam postao gej. Ja to jesam, to nije izbor”, rekao je navodno Betel.

Betel je dodao da je prije nekoliko godina u Budimpešti bio na večeri sa svojim suprugom i Orbanom. “Ne prepoznajem Orbana koji je danas za stolom Evropskog savjeta. On nije isti... To je tužno”.

Mađarski lider je odbacio sve kritike za homofobiju i rekao da je cilj zakona da osiguraju da roditelji mogu da odlučuju o seksualnom obrazovanju svoje djece.

Orban je prije samita rekao da lideri EU nisu pročitali mađarski zakon i ustvrdio da on “brani prava homoseksualaca”.

Sedamnaest od 27 lidera, uključujući Merkelovu, potpisalo je zajedničko pismo kojim potvrđuju posvećenost zaštiti gej prava.

“Svi smo jasno poručili kojih fundamentalnih vrijednosti se pridržavamo”, rekla je kancelarka.

Putin i dalje zainteresovan za bolje odnose

Kremlj je poručio da je posvećen poboljšanju odnosa sa EU, najvećim ruskim stranim investitorom i velikim kupcem nafte i gasa, a rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da agresivna manjina podriva EU.

“Generalno, predsjednik Putin je bio i ostaje zainteresovan za poboljšanje radnih odnosa između Moskve i Brisela, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Evropska pozicija je izdijeljena, nije uvijek dosljedna i ponekad je nejasna”.

Rojters piše da neuspjeh ove inicijative naglašava kontradiktorne pritiske sa kojima je suočena EU, koja kaže da nikad neće priznati Krim kao rusku teritoriju i optužuje Moskvu za tajne operacije u pokušaju da podrije njene demokratije.

Lideri EU su u saopštenju pozvali Evropsku komisiju i šefa diplomatije EU Žozepa Borela da “predstave opcije za dodatne restriktivne mjere, uključujući ekonomske sankcije” protiv Rusije.

Bonus video: