Nakon smrti još jednog djeteta: Ikea povlači 29 miliona komoda

Generalni direktor kompanije Lars Peterson je rekao da je Ikea povlačenje široko najavila i preko društvenih mreža, i preko svog vebsajta i reklama na televiziji i u štampi, a prije dva mjeseca je elektronskom poštom o povlačenju obavijestila 1,3 miliona svojih kupaca
115 pregleda 1 komentar(a)
IKEA, Foto: Shutterstock
IKEA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.11.2017. 15:21h

Švedska kompanija Ikea pokrenula je još jedno povlačenje 29 miliona komoda svoje proizvodnje, poslije smrti i osmog djeteta koje je prignječila komoda.

Povlači se nekoliko tipova komoda koje mogu da se prevrnu ako se ne pričvrste za zid, posebno ako se odjednom otvori nekoliko fioka.

Poziv na popravku ili vraćanje komoda uz odštetu se odnosi samo na SAD i Kanadu.

Smrt djeteta u Kaliforniji na koje je u maju pala Ikeina komoda "Malm", postavilo je pitanja o tome da li je ta švedska kompanija efikasno plasirala informacije o povlačenju komoda, prvi put objavljene juna 2016. godine.

Ikea i američka savezna regulatorna tijela pozivaju kupce da odmah pričvrste komode za zid ili da ih vrate prodavcu.

Generalni direktor kompanije Lars Peterson je rekao da je Ikea povlačenje široko najavila i preko društvenih mreža, i preko svog vebsajta i reklama na televiziji i u štampi, a prije dva mjeseca je elektronskom poštom o povlačenju obavijestila 1,3 miliona svojih kupaca.

Kupci treba da se jave Ikei da bi besplatno dobili trake za pričvršćivanje komoda za zid, a mogu i da pozovu majstora Ikee da to uradi.

Onima koji ne žele da zadrže taj namještaj, Ikea nudi da vrati novac.

Najmanje osmoro djece mlađe od tri godine poginulo je kada je na njih pala komoda Ikee, kaže američka Komisija za sigurnost proizvoda. Prvi smrtni slučaj dogodio se prije 28 godina, a ostali poslije 2002. godine.

Bonus video: