Kotareli: Pojavile se nove mogućnosti za formiranje vlade Italije

"Ta okolnost, uključujući tenzije na finansijskim tržištima, primorala ga je da sačeka dalji razvoj događaja", navodi se u izjavi
0 komentar(a)
Karlo Kotareli, Foto: Reuters
Karlo Kotareli, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2018. 14:36h

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Karlo Kotareli izjavio je danas, poslije konsultacija s predsednikom Italije Serđom Matarelom, da su se pojavile "nove mogućnosti" za formiranje vlade, na osnovu rezultata parlamentarnih izbora 4. marta.

Pokušaj populističkih stranaka, desničarske Lige i antisistemskog Pokreta pet zvjezdica, da formiraju koalicionu vladu na čelu sa profesorom prava Đuzepeom Konteom, propao je tokom vikenda pošto je proevropski predsjednik Matarela odbio da prihvati antievropskog kandidata za ministra ekonomije Paola Savonu.

Matarela je potom Kotareliju, bivšem zvaničniku Međunarodnog monetarnog fonda koji važi za zastupnika politike štednje, povjerio mandat za formiranje nepolitičke, tehnokratske vlade koja bi zemljom upravljala do novih izbora.

Međutim, Kotareli je danas naveo da su se "pojavile nove mogućnosti za formiranje političke vlade" tokom njegovih konsultacija s Matarelom, navodi Asošiejted pres.

"Ta okolnost, uključujući tenzije na finansijskim tržištima, primorala ga je da sačeka dalji razvoj događaja", navodi se u izjavi.

Američki i evropski berzanski indeksi juče su potonuli zbog političke neizvjesnosti u Italiji pošto bi novi izbori zapravo mogli da budu referendum o ostanku zemlje u eurozoni. Poslije današnje izjave Kotarelija, međutim, berze su se oporavile.

Bonus video: