Finska arktička oblast Laponija pogođena rekordnim toplotnim talasom

Početak jula bio je izuzetno vruć u Laponiji, jednoj od posljednjih divljina u Evropi, poznatoj po ekstremno hladnim zimama

2761 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Laponija, najsjevernija finska arktička regija zabilježila je tokom talasa vreline koji traje nedjeljama, najvišu temperaturu za više od jednog vijeka: 33,6 stepeni Celzijusa.

Tu temperaturu izmjerio je juče Finski meteorološki institut u svojoj najsjevernijoj stanici Utsjoki-Kevo, kod granice s Norveškom.

Institut je naveo da je samo jednom izmjerena viša temperatura u Laponiji - od 34,7 stepeni Celzijusa u oblasti Inari Tule u julu 1914. godine.

Početak jula bio je izuzetno vruć u Laponiji, jednoj od posljednjih divljina u Evropi, poznatoj po ekstremno hladnim zimama.

"Izuzetno je u Laponiji da se izmjeri temperatura iznad 32 stepena Celzijusa", rekao je Jari Tuovinen meteorolog u Finskom meteorološkom institutu za javnu finsku televiziju YLE.

On je rekao da je sadašnji toplotni talas u Laponiji rezultat visokog pritiska koji izaziva topao vazduh u toj oblasti. Pored toga topao vazduh dolazi iz Centralne Evrope i kreće se ka sjeveru preko Norveškog mora.

Nordijski susjedi Norveška i Švedska takođe su nedavno zabilježili visoke temperature na sjeveru, gdje je norveška opština Saltdal bila ove nedjelje na čak 34 stepena Celzijusa.

Najviša temperatura ikad zabilježena u Finskoj bila je 37,2 stepena Celzijusa u istočnom gradu Jensuu 2010. godine, javila je finska televizija.

Bonus video: