bili umiješani u ilegalnu trgovinu drogom

Dešifrovanjem tajne prepiske u Njemačkoj uhapšeno više od 750 osoba

Istražitelji su zaplijenili 3,2 tone kanabisa, oko 320 kilograma sintetičkih droga, više od 125.500 tableta ekstazija, gotovo 400 kilograma kokaina i 10 kilograma heroina

11006 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački bezbjednosni zvaničnici saopštili su danas da su uhapsili više od 750 osoba i zaplijenili velike količine droge nakon što su dešifrovali tajnu prepisku preko mobilnih telefona.

Istraga je započeta u aprilu 2020. i zasnovana je na podacima koje je dobila preko komunikacije korisnika Enkročet servisa (EncroChat) koji su bili umiješani u ilegalnu trgovinu drogom, naveli su u saopštenju državna tužiteljka i i Savezna kriminalistička služba.

Državna tužiteljka Julija Busvajler (Julia Bussweiler) rekla je za Asošijeted pres da su u istrazi pomogli francuski i holandski istražitelji.

Oni su uspjeli da dešifruju podatke i na taj način prate komunikaciju kriminalaca koji su koristili šifrovane mobilne telefone na Enktočetu.

Istražitelji su zaplijenili 3,2 tone kanabisa, oko 320 kilograma sintetičkih droga, više od 125.500 tableta ekstazija, gotovo 400 kilograma kokaina i 10 kilograma heroina.

Oduzeto je i 310 komada oružja, više od 12.200 metaka i imovina u vrijednosti od 168 miliona evra.

Tužiteljka Busvajler je rekla je da istraga još uvijek nije završena i da se proveravaju podaci iz razgovora.

"Mnogo je ljudi je u pritvoru. Provjeravaju se podaci kako bi se utvrdilo da li su dovoljni za podizanje optužnice", rekla je tužiteljka.

Preporučujemo za Vas