Povratak evropske ekonomije na nivo od prije pandemije brži od očekivanog

Za promjenu prognoze uglavnom je zaslužno otvaranja ekonomija članica bloka u drugom kvartalu ove godine što je išlo u korist uslužnom sektoru a očekuje se i da će se povoljno odraziti na turizam unutar EU, saopštila je Komisija

9072 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska ekonomija bi trebalo da se vrati na nivo od prije pandemije u posljednjih tri mjeseca ove godine, što je za četvrtinu ranije nego što je prethodno predviđano, navodi se u ljetnjoj prognozi Evropske komisije.

Evropska komisija je međutim upozorila na rizike koje predstavljaju novi sojevi koronavirusa koje je neophodno obuzdati kako bi se izbjeglo uvođenje novih restriktivnih mjera.

Izvršno tijelo Evropske unije takođe očekuje veću inflaciju ove godine za 19 članica eurozone nego što je prethodno prevdviđano, ali procjenjuje da će se rast potrošačkih cijena usporiti sljedeće godine.

EK predviđa rast u eurozoni od 4,8 odsto ove godine, što je znatno brže od rasta od 4,3 odsto koliko je predvidjela u maju.

Za promjenu prognoze uglavnom je zaslužno otvaranja ekonomija članica bloka u drugom kvartalu ove godine što je išlo u korist uslužnom sektoru a očekuje se i da će se povoljno odraziti na turizam unutar EU, saopštila je Komisija.

Oporavak od ekonomske krize koju je izazvala pandemija, prema projekcijama, nastaviće se i sljedeće godine, kada bi u eurozoni trebalo da bude zabilježen rast od 4,5 procenata, što je više od 4,4 koliko je previđano u maju.

Međutim, Komisija je upozorila da rizici ostaju visoki, mada u ovom trenutku djeluju balansirani. EK je pozvala na pojačavanje kampanje vakcinacije kako bi se suzbile prijetnje koje predstavljaju širenje i pojava novih sojeva koronavirusa, naročito zaraznije delta varijante.

Pozivajuće se na podatke Evropske agencije za sprečavanje bolesti, EK je saopštila da očekuje da delta soj postane dominantan u Evropi ovog ljeta

„Moramo udvostručiti napore, zasnovane na impresivnom napretku ostvarenom posljednjih mjeseci: širenje delta soja je oštar podsjetnik da još nijesmo izašli iz sjenke pandemije“, kazao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Uprkos realnim bojaznima od širenja zaraze, Brisel je promijenio predviđanja rasta u ovoj godini za tri najveće ekonomije u bloku. Prema novoj prognozi za Francusku se očekuje rast od 6 procenata, Italiju 5 i Njemačku 3,6 odsto, prenio je Rojters.

Sljedeće godine, rast će se ubrzati na 4,6 odsto u Njemačkoj, a očekuje se da ostane na snažnih 4,2 procenta u Francuskoj i Italiji, mada su prognoze za Italiju donekle smanjenje sa prethodno previđanih 4,4 procenta.

Inflacija, koja je jedan od najvećih razloga za zabrinutost kod ekonomista dok se globalni ekonomski rast ubrzava, prema projekcijama bi trebalo da dostigne 1,9 odsto u eurozoni, što je više od 1,7 procenata koliko je Komisija predvidjela u prognozi iz maja. Sljedeće godine, očekuje se da će usporitit na 1,4.

Evropska centralna banka je inflaciju predvidjela na malo ispod dva procenta, podsjeća britanska agencija.

Međutim, „inflacija bi mogla biti veća od predviđene, ukoliko se nastave problemi u snabdijevanju a pritisak cijena se snažnije odrazi na potrošačke cijene“, upozorila je Evropska komisija.

Bonus video: