BEZ JAVNIH OBILJEŽAVANJA

Kraljica Elizabeta i princ Filip slave 70 godina braka

"Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka je činjenica da je Filip uvijek smatrao da mu je glavna dužžnost da podržžava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna"
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2017. 18:23h

Britanska kraljica Elizabeta Druga, koja vlada već 65 godina, u ponedjeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka sa princom Filipom.

Britanska prestolonasljednica, princeza Elizabeta, udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vjenčanja, kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor, prenose britanski mediji.

Kako je najavljeno, javnih obilježžavanja neće biti.

Princ Filip ima kraljevski "pedigre" i bez Elizabete. Njegov djeda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj.

Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica protjerana iz Grčke dok je bio dijete i nastanila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužžoj u britanskoj istoriji, bio glavni oslonac. On joj je 1952. saopštio vijest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

"Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka je činjenica da je Filip uvijek smatrao da mu je glavna dužžnost da podržžava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna", rekao je Rojtersu istoričar Hjugo Vikers.

"On je jedina osoba koja kraljici može direktno reći što što misli, i to rečnikom koji sam izabere", dodaje Vikers.

Budući bračni par prvi se put sreo na vjenčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još djevojčica.

Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije družže, a vjeridbu su objavili u julu 1947. godine.

Četiri mjeseca kasnije održano je vjenčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevnicom obilježenom nestašicama.

I dok je vjenčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midlton 2011. godine u televizijskom prenosu pratilo dvije milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost je pratilo "samo" 200 miliona radijskih slušalaca, iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Filip uspjeli su da izbjegnu neprilike kakve su troje od njihovo četvoro djece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Čarlsa i princeze Dajane.

"On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine“, rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

Princ Filip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti.

"Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stijena od trenutka stupanja na tron“, istakla je biografkinja kraljevske porodice, Klaudija Džosep.

Galerija

Preporučujemo za Vas