Orban: Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsjedava EU, a njenu vladu vodi Janša

"Evropski parlament (EP) se bavi irelevantnim temama i vodi "džihad protiv vladavine zakona", rekao je Orban

7990 pregleda 2 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas u Ljubljani, gdje se održava sastanak predsjednika vlada Višegradske grupe (V4), da "imamo sreću što u teškim vremenima Slovenija predsjedava EU, a njenu vladu vodi Janez Janša".

"Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsjedava Evropskom unijom i da njenu vladu vodi Janez Janša", rekao je Viktor Orban čija je zemlja od Poljske preuzela rotirajuće predsjedavanje Višegradskom grupom srednjeevropskih država, prenijela je agencija Hina.

Premijeri V4 razgovarali su danas o aktuelnim evropskim pitanjima, a sastali su se i sa slovenačkim premijerom Janšom, čija je zemlja 1. jula preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Orban je naveo da u EU više nema podjele na stare i nove članice, ali da je danas podijeljena na one zemlje čiji je nacionalni dug visok, koje imaju nizak rast i probleme sa nekontrolisanom migracijom, dok su s druge strane stabilne zemlje u srednjoj Evropi koja kontroliše ove procese i ima prognoze stabilnosti, niskog duga i visokog rasta.

"Janša ima težak i odgovoran zadatak da poveže dvije kategorije država", rekao je Orban.

Dodao je da slovenački premijer, zbog iskustva u borbi protiv komunizma, ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na "istorijski horizont", tako da je blizak u pogledima sa liderima iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Zbog toga se Janša prilikom procjene šta su važna, a šta marginalna pitanja u EU razlikuje od Evropskog parlamenta koji se, prema Orbanu, ne koncentriše na prave i "realne" teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su "u suprotnosti sa evropskom budućnošću".

"Evropski parlament (EP) se bavi irelevantnim temama i vodi "džihad protiv vladavine zakona", rekao je Orban.

Stavovi zemalja Višegradske grupe o oporavku Evrope posle kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i proširenju na Zapadni Balkan u velikoj mjeri se "poklapaju" sa prioritetima Slovenije tokom predsjedavanja EU, rekao je Janša poslije sastanka sa premijerima V4.

Sastanku su prisustvovali premijeri Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske - Orban, Andrej Babiš, Eduard Heger i Mateus Moravjecki.

Lideri Višegradske grupe su poslije sastanka saopštili da bi Evropska unija trebalo da bude zabrinuta situacijom sa migracijama prema Evropi, što se, prema njihovim riječima, može očekivati od Avganistana, nakon što je potuno napuste američke trupe, ali i iz podsaharske Afrike, gdje je bezbjednosna situacija takođe teška.

Janša i lideri Višegradske grupe glasali su za širenje Evropske unije na jugoistok i za proširenje šengenskog prostora.

Janša je rekao da se Slovenija zalaže za konkretne korake u procesu proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, jer bi takvim strateškim potezom odgovorila na "brojne izazove" u neposrednom evropskom susjedstvu.

Poljski i češki premijer rekli su da ne razumiju zašto Hrvatska, Bugarska i Rumunija, koje "ispunjavaju sve uslove", nisu primljene u Šengen.

Evropski parlament potvrdio je juče da je Hrvatska ispunila sve uslove za priključenje Šengenu.

Slovački premijer Heger posebno je istakao važnost vakcinacije u borbi protiv četvrtog talasa pandemije kovida-19.

Poljski premijer izrazio je protivljenje centralizaciji EU i založio se za koncept Evrope sastavljene od suverenih i jakih nezavisnih država koje međusobno dobro sarađuju.

Bonus video: