Slovenija: Izmjene zakona o vodama odbačene na referendumu, opozicija traži Janšinu ostavku

Opoziciona predsjednica Socijaldemokrata (SD) Tanja Fajon rekla je da je vladin poraz na referendumu znak da birači žele promjene

4652 pregleda 0 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Slovenačka opozicija smatra da je referendum na kojem su glasači u nedjelju ubjedljivo odbacili promjenu zakona o vodama izraz velikog nepovjerenja javnosti prema vladi, koja bi zbog toga trebalo da podnese ostavku.

Uz iznenađujuće veliku izlaznost birača kada je ijreč o referendumima, 675.000 je glasalo protiv vladinog zakona, a samo 105.000 za njegovu potvrdu, tako da neće biti sproveden, što je veliki simbolični poraz za vladajuću koaliciju.

Opoziciona predsjednica Socijaldemokrata (SD) Tanja Fajon rekla je da je vladin poraz na referendumu znak da birači žele promjene, prenijela je danas agencija Hina.

"Nepovjerenje u ovu vladu je izuzetno, premijer (Janez) Janša bi trebalo da podnese ostavku, a ako ne, opozicija bi mogla tražiti glasanje o povjerenju vladi predlažući svog kandidata za novog premijera", rekla je Fajon.

Predsjednik Lijeve stranke Luka Mesec ocijenio je da je rezultat referenduma znak da se "Slovenija politički budi" i želi da se prijevremeni parlamentarni izbori što prije organizuju.

Samo nekoliko vladinih političara branilo je kontroverzni zakon u kampanji prije referenduma, dok su svi ostali bili na suprotnoj strani - civilno društvo, struka, aktivisti i opozicija, rekao je Mesec i dodao da vjeruje da će Janšina vlada ubjedljivo izgubiti na izborima.

Odbijene izmjene predviđale su mogućnost izgradnje manjih objekata u prirodi van naselja, uz obale rijeka, jezera i morske obale.

Referendum su pokrenula udruženja za zaštitu životne sredine okupljena u inicijativi "Za pijaću vodu" i uz podršku opozicionih partija, sa tezom da bi takva izgradnja, pod pritiskom investitora i lokalnih interesa, ugrozila bunare i prirodne resurse.

Suprotno tome, vlada je tvrdila da je cilj bio dobiti dodatno finansiranje koncesijama za održavanje vodnih tijela i kanala i da će zakon koristiti manjim lokalnim zajednicama.

Premijer Janša je već u nedjelju na Tviteru objavio da neće biti "drame" zbog rezultata, jer gubitak referenduma u ​​prethodnim slučajevima nikada nije doveo do pada vlade.

Kritikovao je one glasače koji su favorizovali vladu i ostali kod kuće i nisu izašli na referendum.

Predsjednik Borut Pahor potvrdio je da je i sam glasao protiv kontroverznog zakona na referendumu, ali da to nije "ni glas za vladu ni protiv" vlade i da mu je žao što rasprava o zakonu prije njegovog usvajanja nije bila sveobuhvatnija i stručna kako bi javnost bolje razumjela o čemu se radi.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u Janšinoj vladi Andrej Vizjak tvrdi da su inicijatori referenduma svojom kampanjom obmanjivali glasače namećući dileme o zakonu kao ekološkoj i samim tim vrlo emotivnoj temi i time zapravo "oteli" referendum.

Aktuelna vlada će i dalje voditi računa o očuvanju prirode i voditi dobru ekološku politiku, a odbijanjem zakonskih promjena eliminisana je mogućnost dobijanja dodatnih sredstava za čišćenje kanala i održavanje vodotokova, rekao je Vizjak.

Bonus video: