Kovaks dobija 110 miliona doza kineskih vakcina protiv koronavirusa

Oko 170 miliona doza Sinofarma potencijalno bi moglo da se obezbijedi do kraja prve polovine 2021. godine, u zavisnosti od potreba. U slučaju Sinovaka, ukupan broj kupljenih doza mogao bi da dostigne 380 miliona do kraja juna 2022. godine

5659 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Kovaks će odmah dobiti 110 miliona doza vakcina protiv kovida od kineskih kompanija Sinovak i Sinofarm kako bi se međunarodni sistem za podjelu vakcina izborio sa nestašicom uslijed novog talasa pandemije, saopštio je danas Savez za vakcine (Gavi).

Sporazum sa kineskim farmaceutskim grupama uključuje i opcije za kupovinu dodatnih doza u narednim mjesecima, navodi se u saopštenju.

"Zahvaljujući ovom sporazumu i nakon što su ove vakcine već dobile hitnu saglasnost SZO, možemo odmah početi da ih isporučujemo zemljama", rekao je Set Berkli koji je na čelu Saveza za vakcine.

Sistem Kovaks, koji je trebalo da garantuje jednak pristup bogatih i siromašnih zemalja vakcinama protiv kovid, do danas je podijelio više od 102 miliona doza vakcina u 135 zemalja, ali je to mnogo manje od planiranog.

Dok EU i SAD žele da vakcinišu većinu stanovništva, uključujući djecu od 12 godina, afrički kontinent je uspio da vakciniše jedva jedan odsto stanovnika.

Oko 170 miliona doza Sinofarma potencijalno bi moglo da se obezbijedi do kraja prve polovine 2021. godine, u zavisnosti od potreba. U slučaju Sinovaka, ukupan broj kupljenih doza mogao bi da dostigne 380 miliona do kraja juna 2022. godine.

Te vakcine će biti dostupne i učesnicima Kovaksa koje plaćaju vakcine, kao i zemljama koje će dobiti vakcine kao donaciju.

Kovaks planira da distribuira dvije milijarde doza do početka 2022. godine, uključujući 1,8 milijardi za 92 najsiromašnije zemlje.

Bonus video: