Poplave i u Belgiji: Poziv za evakuaciju duž rijeke Meze

Ako evakuacija nije više moguća, preporučuje se građanima da se popnu na sprat i da ne preuzimaju nikakav rizik", navodi se u poruci vlasti prenijetoj preko medija

4938 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Belgije, Foto: REUTERS
Detalj iz Belgije, Foto: REUTERS

Nivo rijeke Meze stalno raste u Liježu na istoku Belgije i hiljade žitelja kvartova na obali rijeke treba da napuste svoje domove ukoliko je moguće, upozorile su danas lokalne vlasti naglašavajući da se radi o "vanrednoj kriznoj situaciji".

"Savjetuje im se da se upute na više dijelove Liježa. Ako evakuacija nije više moguća, preporučuje se građanima da se popnu na sprat i da ne preuzimaju nikakav rizik", navodi se u poruci vlasti prenijetoj preko medija, prenosi agencija Frans pres.

Vodostaj rijeke Meze koji je već jako visok mogao bi da se podigne za jedan i po metar narednih sati, navodi se u upozorenju.

Prema belgijskim medijima, vodostaj rijeke Meze je najveći od 1926. godine. Situacije je kritična u cijeloj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na Mezi i njenim pritokama.

U katastrofalnim poplavama u Belgiji u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život. Kiša koja gotovo neprestano pada posljednja dva dana dovela je do izlivanja rijeka, prenosi agencija Hina.

Danas su spasilačke službe pronašle četiri žrtve poplava u okolini grada Vervijea na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta, javili su belgijski mediji.

Najteže su pogođenu frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije, i djelovi Flandrije.

Bonus video: