Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak SSP

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Savjeta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2017. 19:34h

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila današnji sastanak Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

"Sastanak Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vrijeme bila tamo”, navodi Kocijančič u saopštenju proslijeđenom Tanjugu.

Kocijančić je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

"Kada je riječ o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa", navodi Kocijančič u svom saopštenju.

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Savjeta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazan zbog "agende" zvaničnika.

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka.

"Ona je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor RSE čije je ime poznato toj redakciji.

Novi izvori su kasnije naveli i da je šefica EU diplomatije bila dodatno isprovocirana stvom koji je Haradinaj izneo na sastanku Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova, a koji kritikuje dosadašnji tok dijaloga između Beograd i Prištine i njegove rezultate.

U svojoj prvoj nezvaničnoij reakciji, diplomatski izvori iz Brisela su za Tanjug izjavili da je EU danas poručila kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Haradinaj je kasnije otkazao i ostale predviđene izjave za medije u Briselu. Inače ovo je bila prva zvanična posjeta Haradinaja Brislelu od kad je izabran na mjesto premijera Kosova.

Bonus video: