"Provjeravamo da li se to dešavalo..."

Fon der Lajen: Apsolutno neprihvatljiva upotreba softvera za špijuniranje novinara

Predsjednica EK reagovala je povodom medijskih objava o skandalu u koji su umiješane neke vlade i obavještajne službe, među njima i iz EU, konkretno se pominje i Mađarska, špijunski softver Pegaz, za hakovanje i prisluškivanje mobilnih telefona, inače razvijen za borbu protiv terorista

3685 pregleda 2 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: AP Photo
Fon der Lajen, Foto: AP Photo

Predsjednica Evropske komsije (EK) Ursula fon Lajen izjavila je danas u Pragu da je apsolutno neprihvatljivo da vlasti ili tajne službe koriste izraelski softver Pegaz za špijuniranje novinara ili aktivista nevladinih organizacija.

"Provjeravamo da li se to dešavalo, ako jeste to je apsolutno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa svim pravilima. U Evropskoj uniji imamo slobodu medija i slobodu govora i to spada u stubove Unije. Ako se to dešavalo to bi bilo apsolutno neprihvatljivo", kazala je Ursula fon Lajen na konferenciji za novinare sa češkim premijerom Andrejom Babišom.

Predsjednica EK reagovala je povodom medijskih objava o skandalu u koji su umiješane neke vlade i obavještajne službe, među njima i iz EU, konkretno se pominje i Mađarska, špijunski softver Pegaz, za hakovanje i prisluškivanje mobilnih telefona, inače razvijen za borbu protiv terorista koristile da špijuniraju novinare i aktiviste nevladinih organizacija.

Pegaz je u stanju da prati ne samo cjelokupnu komunikaciju mobilnog telefona već i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera, navodi se u zajedičkom istraživanju njemačkih medija i organizacija Forbiden storis i Amnesti internešenel.

Nakon proučavanja 50.000 telefonskih brojeva u tom istraživanju otkriveno je da je Pegaz bio instaliran u telefonima više od 180 novinara i stotina aktivista ali i državnika i diplomata.

Među špijuniranim novinarima pored britanskih ili francuskih su i neki urednici medija u Mađarskoj.