Ukrajina, Gruzija i Moldavija potpisale deklaraciju o EU integracijama

"Spremni smo da radimo sa EU na mirnom rješavanju sukoba (u regionu) i osiguravanju trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti u regionu, uključujući jačanje uloge i učešća EU", navodi se u saopštenju

2799 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Šefovi država Pridruženog trija, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsjednice Gruzije i Moldavije, Salome Zurabišvili i Maja Sandu, potpisali su deklaraciju o evropskim integracijama, saopštila je danas ukrajinska ambasada u Beogradu.

"Potvrđujemo svoju nepokolebljivu odanost nastavku procesa integracija u Evropsku uniju (EU) sveobuhvatnim reformama koje su usmjerene na jačanje naših demokratskih institucija i postepeno približavanje našeg zakonodavstva u relevantnim oblastima ključnim elementima prava EU", navodi se u dokumentu usvojenom na sastanku u ponedjeljak u gruzijskom gradu Batumi.

U dokumentu se dodaje da Gruzija, Moldavija i Ukrajina kao evropske države koje poštuju evropske vrijednosti i odane su njihovom unaprjeđenju, mogu podnijeti zahtjev za pristupanje EU.

Tri zemlje takođe izražavaju spremnost za saradnju sa EU na polju zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, uključujući suzbijanje hibridnih prijetnji, jačanje sajber otpornosti, borbu protiv dezinformacija i razvoj platformi za saradnju sa relevantnim agencijama i službama EU, navodi se u saopštenju ukrajinske ambasade.

"Spremni smo da radimo sa EU na mirnom rješavanju sukoba (u regionu) i osiguravanju trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti u regionu, uključujući jačanje uloge i učešća EU", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: