I Makron među metama Pegaza

Mond piše da su marokanske obavještajne službe pokušale da pristupe telefonu francuskog predsjednika

3549 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Telefon francuskog predsjednika Emanuela Makrona bio je na listi potencijalnih meta za nadzor obavještanih službi Maroka u slučaju Pegaz špijunaže, objavio je juče francuski list „Mond“.

Iz francuskog predsjedništva je saopšteno da, ukoliko se ispostavi da su otkrića o Makronovom telefonu istinita, onda je to veoma ozbiljno. Vlasti će sprovesti istragu kako bi rasvijetlile navode, ističe se u saopštenju.

„Mond“ je objavio da je, prema izvorima, jedan od Makronovih telefonskih brojeva koji je redovno koristio od 2017. na listi brojeva koje je izabrala marokanska obavještajna služba za potencijalnu sajberšpijunažu.

Maroko je u ponedjeljak objavio saopštenje u kojem negira upotrebu Pegaza i odbacuje „neosnovane i lažne navode“. Bivši francuski premijer Eduard Filip i 14 ministara su takođe bili meta 2019. godine, piše „Mond“.

Istraga čije je rezultate u nedjelju objavilo 17 medijskih organizacija utvrdila je da je špijunski softver, koji proizvodi izraelska kompanija NSO, korišten u pokušajima i uspješnim hakovanjima telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava širom svijeta.

„Mond“ je naglasio da nema pristup Makronovom telefonu i da stoga ne može potvrditi da li je zaista špijuniran, ali da je utvrđeno da je uspješno pristupljeno drugim telefonima uključujući i onaj koji pripada bivšem ministru za zaštitu životne sredine Fransoa de Ružu.

Pariski tužilac je juče otvorio istragu o navodima istraživačkog portala Mediapart i dvoje novinara da su bili mete špijunaže od strane marokanskih službi koje su koristile softver Pegaz.

„Jedini način da se prodre u suštinu ovoga jeste da pravosudne vlasti sprovedu nezavisnu istragu o rasprostranjenoj špijunaži koju je u Francuskoj organizovao Maroko“, objavljeno je na Tviter nalogu Mediaparta.

Osnivač grupe NSO Šalev Hulio kazao je juče da objavljena lista navodnih meta Pegaza „nije povezana sa NSO“. „Platforma koju proizvodimo sprečava terorističke napade i spasava živote“, kazao je on i dodao da je tokom 11-godišnjeg postojanja NSO sarađivala sa 45 država, a odbila skoro 90. Nije imenovao nijednu od njih.

Bonus video: