Italija zaplijenila milione komada falsifikovanih maski, špriceva, igala...

Više od 650.000 hirurških maski bilo je bez oznake, kao i 659 kilograma suplemenata - dodataka za ishranu u prahu, i 500.000 kapsula vitamina i hijaluronske kiseline

6807 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanske vlasti su danas saopštile da su zaplijnile nekoliko miliona komada falsifikovane medicinske opreme, posebno iz Kine, među kojima su maske i oprema za hirurge.

Zaplijenjena roba procijenjena je na više od 11 miliona eura.

Prva operacija italijanske Finansijske policije bila je usmjerena na veletrgovca u Firenci, koji je u ogromnom skladištu držao više od 16 miliona komada medicinske opreme s falsifikovanom oznakom ili bez ikakvih oznaka, navodi se u saopštenju.

Ova oprema uključuje hirurške maske, špriceve, igle, odeću za zdravstvene radnike i hirurške setove.

Više od 650.000 hirurških maski bilo je bez oznake, kao i 659 kilograma suplemenata - dodataka za ishranu u prahu, i 500.000 kapsula vitamina i hijaluronske kiseline.

Vrednost zaplijenjenih predmeta iznosi približno osam miliona eura.

U drugoj operaciji, Finansijska policija je zaplijenila više od 1,3 miliona hirurških maski tipa FFP2 i KN95, a te druge su imale kineske i sertifikate koji nisu iz Evrope.

Te kineske maske su bile namijenjene Civilnoj zaštiti Lombardije, navodi se u drugom policijskom saopštenju u kojem se precizira da je vrijednost zaplenjenih maski oko 3,2 miliona eura.

Bonus video: