oštar obračun sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima

Bjeloruske vlasti nastavile sa represijom, zabranile rad 15 organizacija

U pritvoru su 32 novinara koji čekaju suđenje ili izdržavanje kazne

9204 pregleda 11 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruske vlasti su danas zabranile rad 15 nevladinih organizacija, u nastavku oštrog obračuna sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

Među njima se nalazi više organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i grupa za borbu protiv side, udruženje koje pomaže osobama sa invaliditetom, i klub koji nudi edukativne programe za novinare.

Odluka o zabrani rada donijeta je dan nakon što je dugogodišnji autoritarni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak "operacije čišćenja" protiv aktivista koje je opisao kao "bandite i strane agente".

Više od 50 nevladinih organizacija suočava se sa prijetnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu u srijedu zatražilo Ministarstvo pravde.

Zabrana rada prijeti i bjeloruskom PEN centru, udruženju pisaca koje vodi dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu Svetlana Aleksijevič. Vlasti su u ponedjeljak zamrzle bankovne račune tog udruženja.

Bjeloruske vlasti su prethodnih nedjelja pooštrile obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna naveo je da su bezbjednosne agencije ovog mjeseca izvršile više od 200 pretresa kancelarija i stanova novinara i aktivista.

U pritvoru su 32 novinara koji čekaju suđenje ili izdržavanje kazne.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima poslije predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubjedljivo pobijedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izvještavali s protesta.

Preporučujemo za Vas