Orban: Ne želimo novac EU, ako je uslovljen odustajanjem od zakona

Evropska komisija je prošle nedjelje pokrenula pravne korake protiv Mađarske, čiju administraciju optužuje da krši prava LGBT populacije

4774 pregleda 22 reakcija 16 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarska ne želi da prihvati novac iz posebnog fonda EU za pomoć u otklanjanju posledica pandemije, ukoliko je uslovljen da Budimpešta odustane od zakona kojim se zabranjuju informacije o homoseksualnosti, rekao je premijer Viktor Orban.

Ova odluka Orbanove administracije objavljena je u Službenom glasniku.

U Mađarskoj je početkom mjeseca na snagu stupio zakon na osnovu koga je u školama zabranjena upotreba materijala koji su ocijenjeni kao promocija homoseksualnosti i promjene pola.

Evropska komisija je prošle nedjelje pokrenula pravne korake protiv Mađarske, čiju administraciju optužuje da krši prava LGBT populacije. Brisel je, takođe u procesu odobrenja planova članica za potrošnju pomoći za otklanjanje posljedica pandemije.

U dekretu mađarskih vlasti se navodi da Evropska komisija odlaže odobrenje plana za obnovu Budimpešte zbog „svog političkog protivljenja nacionalnom Zakonu o zaštiti djece“, prenosi N1.

„Mađarska će samo prihvatiti sporazum u kojem Evropska komisije ne nameće uslove Budimpešti koje ne primjenjuje na ostale članice“, ističe se u dekretu.

Bonus video: