žele da poslovanje bude transparentnije

Prvi put u istoriji: Vatikan objavio finansijski pregled svih nekretnina

U subotu je objavljen finansijski pregled Svete stolice za prošlu godinu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Svete stolice

2410 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina, kojih ima više od pet hiljada, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

U subotu je objavljen finansijski pregled Svete stolice za prošlu godinu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Svete stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavku i ljudske resurse, prenosi B92.

Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala. Na 30 stranica proračun APSA-e pokazuje da Vatikan posjeduje 4,05 hiljada nekretnina u Italiji, te oko 1,12 hiljada u inostranstvu, uključujući ambasade u svijetu.

Samo 14 odsto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj cijeni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi. Nekih 40 odsto nekretnina iznajmljuju se ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donijela je Vatikanu ogromne gubitke otkako je kupljena 2014.

U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal. Terete se za finansijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje te zloupotrebu položaja, prenosi Jutarnji list.

Otac Huan Antonio Gerero, čelnik Sekretarijata za ekonomiju, rekao je za portal Vatikan njuz da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata.

Suđenje će biti "prekretnica" u vatikanskoj verodostojnosti u upravljanju finansijama, rekao je otac Gerero i naglasio da se nešto slično više neće moći da se dogodi jer su preduzete mere koje će takve prevare sprečiti.

Prošle godine je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i preneo u nadležnost APSA-e.

Zasebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona eura za prošlu godinu, što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Proračun Svete Stolice obuhvata centralnu upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svijetu, te njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću.

Grad Vatikan, uključujući Vatikanske muzeje i Vatikansku banku, imaju zaseban budžet.

Da bi "zakrpio" deficit iz prošle godine, nekih 50 miliona Vatikan je preuzeo iz davanja "Petrov novčić".

Davanje "Petrov novčić" predstavlja znak vjerničke solidarnosti s Papom da bi mogao da obavlja redovne poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao da pomogne mjesnim crkvama.

Pandemija kovida 19 mnogo je uticala na pad vatikanskih prihoda u prošloj godini. Na primjer, Bazilika sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posjetilo oko šest miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom prošle godine.

Preporučujemo za Vas