Češka poklanja Zapadnom Balkanu, Ukrajini i Africi 2,39 miliona vakcina protiv kovid-19

Češka je naručila ukupno 23,9 miliona doza vakcina koje su registrovane u EU, do sada joj je isporučeno 9,6 miliona i, po procjeni Ministarstva zdravlja, neće moći da iskoristi sve

13895 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Češka vlada je danas odlučila da pošalje kao poklon 2,39 miliona vakcina protiv kovida-19 u 12 zemalja, među kojima su Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i neke zemlje Afrike i Azije, među njima i Tajvan.

Taj poklon je na osnovu dogovora lidera zemalja članica Evropske unije da će pokloniti trećim zemljama 100 miliona doza vakcina.

"Države članice su mogle da u evropskom poklonu odrede prioritetne zemlje u koje žele da pošalju vakcine iz svoje kvote", kazao je češki ministar zdravlja Adam Vojteh i dodao da 250.000 doza vakcina za Vijetnam i 30.000 za Tajvan nije iz evropskog dijela svjetske inicijative Kovaks.

Češka će se u korist Slovačke odreći milion vakcina američke kompanije Fajzer, ali Slovačka će te vakcine platiti.

Češka vlada računa i da će vratiti desetine hiljada vakcina koje je proljetos dobila od Austrije, Mađarske i Slovačka, dok je 100.000 Fajzerih vakcina u maju bio poklon Srbije Češkoj.

"Vakcina sada imamo dovoljno", kazao je ministar Vojteh.

Češka je naručila ukupno 23,9 miliona doza vakcina koje su registrovane u EU, do sada joj je isporučeno 9,6 miliona i, po procjeni Ministarstva zdravlja, neće moći da iskoristi sve.

Bonus video: